09.02.2018 - 17:39
|
Actualització: 09.02.2018 - 18:48
Junts per Catalunya ha registrat al parlament una proposta per a modificar la llei de presidència per tal d’incloure la possibilitat de fer una investidura amb mitjans telemàtics, amb la qual cosa pretenen donar cobertura jurídica a la investidura a distància de Carles Puigdemont. JxCat demana que es tramiti per lectura única, que s’admeti a tràmit amb caràcter d’urgència i que es convoqui un ple per a sotmetre-ho a votació.
Fonts de JxCat han confirmat a VilaWeb que la proposta s’ha entrat al registre del parlament en solitari. Encara no hi ha un acord entre JxCat i ERC, que ha confirmat que demana més temps per a les negociacions i per a assolir un acord global de legislatura.
La proposta de modificació de JxCat demana que s’ampliïn els supòsits de substitució de les funcions de la presidència de la Generalitat en els casos d’absència, malaltia o impediment, previstos a l’article 6 de la llei, a la presentació del programa de govern i la sol·licitud de la confiança del ple en una investidura. Preveu també que el parlament, per majoria absoluta, autoritzi el debat sense la presència o intervenció del candidat a la presidència i que la presentació del programa i sol·licitud de confiança es podrà fer per escrit o qualsevol altre mitjà previst en el reglament.
L’altra modificació que proposa JxCat fa referència a l’apartat tercer de l’article 35, per tal de permetre que tots els òrgans previstos a la llei, entre els quals el govern, es puguin constituir, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes presencialment o bé a distància, considerant els mitjans electrònics, telefònics i audiovisuals i assegurant la identitat dels membres d’aquests organismes. A més, tindrien la capacitat de trobar-se en diferents llocs i s’inclouen els correus electrònics, les videoconferències i les audioconferències.
Així doncs, la mesa del parlament ha d’analitzar en la reunió prevista pel pròxim dimarts la proposta de JxCat i decidir si la tramita per la via d’urgència, avalada per una sentència del Tribunal Constitucional espanyol després de la reforma del reglament que van acordar Junts pel Sí i la CUP la passada legislatura.