17.08.2020 - 13:05
|
Actualització: 17.08.2020 - 19:54
La mesa del Parlament de Catalunya es reunirà demà per videoconferència i tractarà els escrits presentats amb relació a la publicació parcial de les resolucions aprovades pel ple sobre la monarquia. Entre aquests documents hi ha la petició de JxCat perquè se cessi el secretari general de la cambra, Xavier Muro, responsable de la publicació de les resolucions al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) i per la qual el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar-ne la destitució.
JxCat també ha presentat una petició perquè es publiquin íntegrament els acords que es van aprovar al ple i ha dit que ‘confia que la majoria independentista’ ho garantirà. Aquest és un missatge dirigit a ERC, ja que la CUP no té representació a la mesa, que és qui ha de votar les peticions perquè passin al ple, o no. ‘Aquesta petició per publicar íntegrament les resolucions té avui més sentit que mai i es fa encara més necessari, després que la Casa Reial hagi fet oficial que Joan Carles I està als Emirats Àrabs Units des del 3 d’agost’, diuen en un comunicat.
Aquest incident porta cua des de fa dies i ha provocat crítiques i suports a la tasca de Muro. Els nou lletrats del Parlament de Catalunya van traslladar una carta a la mesa de la cambra en què expressaven el seu suport al seu secretari general. Igual que el Consell de Personal del Parlament, que va rebutjar qualsevol pressió sobre els funcionaris del Parlament.
Per contra, l’Assemblea de treballadors per a la defensa de les institucions catalanes (ADIC) del Parlament de Catalunya va defensar que Muro hauria tingut l’opció de deixar el seu càrrec, però alhora conservant la seva plaça de funcionari com a lletrat, i no publicar retallades al butlletí oficial les resolucions contra la monarquia espanyola. ‘I els altres lletrats haurien tingut l’opció, personal i solidària, de no acceptar d’assumir un càrrec que d’ençà del 155 duu associat l’ofici de censor’, van dir. Creuen que els treballadors del parlament fan la feina ‘sota una pressió constant, sotmesos a un 155 encara operatiu, i sotmesos a amenaces reiterades de processaments penals’.