18.07.2018 - 12:11
|
Actualització: 18.07.2018 - 16:25
El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha suspès definitivament el ple. Ha estat després del desacord de la mesa sobre la seva proposta perquè els sis diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena poguessin ser rellevats per integrants dels respectius grups parlamentaris. Els dos membres de la mesa de JxCat s’hi han oposat: el vice-president primer, Josep Costa, hi ha votat en contra, mentre que el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, s’hi ha abstingut. Segons fonts de la mesa, Costa ha justificat el vot perquè volien que la suspensió no afectés Carles Puigdemont i que fos una solució provisional en aquest ple per a la resta de diputats. La suspensió de Puigdemont impossibilitaria que JxCat tornés a intentar investir-lo en el futur. Fonts de JxCat han justificat la votació diferenciada dels seus dos membres de la mesa per garantir un empat en la votació de la mesa i evitar la presa de cap decisió. A més de Costa, hi han votat en contra els dos membres de Ciutadans i, a favor, ERC i el PSC. El resultat, segons que va argumentar JxCat, permetia de suspendre el ple.
Entre les raons que expliquen la posició de JxCat, hi ha el fet que, si Puigdemont acceptés la suspensió, no podia ser investit si fos extradit a l’estat espanyol per malversació, una porta que JxCat vol deixar oberta. Per això han al·legat que la seva situació processal és diferent de la dels diputats empresonats perquè el tribunal de Slesvig-Holstein ja va descartar el lliurament pel delicte de rebel·lió. En canvi, ha demanat que la mesa prengui una decisió provisional, per ser aplicada tan sols en aquest ple, per a la resta de diputats afectats per la suspensió decretada pel jutge Pablo Llarena. Fonts pròximes a Torrent explicaven que la seva proposta era l’única que permetia mantenir el vot efectiu dels diputats suspesos, no alterar la majoria independentista i evitar que el manteniment de la delegació de vot tingués conseqüències penals.
Les discrepàncies entre JxCat i ERC per a trobar una solució acordada han obligat a ajornar l’inici del ple, que era previst a les deu del matí.
La CUP ha denunciat que, si la mesa optava per la via de delegar el vot dels diputats suspesos a membres dels seus grup parlamentaris, la mesura que podia acordar seria ‘còmplice’ del jutge Llarena i es vulnerarien els drets dels diputats reprimits per l’estat espanyol. A més, la diputada Maria Sirvent ha al·legat que, la decisió, no l’hauria de prendre la mesa a porta tancada, sinó el ple o la comissió de l’estatut dels diputats.
Anàlisi: La suspensió dels diputats tensa l’independentisme: els riscs d’acatar Llarena