21.01.2020 - 21:50
|
Actualització: 22.01.2020 - 12:08
L’aprovació del pressupost del Parlament de Catalunya s’ha convertit en l’enèsima causa d’enfrontament entre JxCat i ERC. Aquesta vegada, enverinada per un hipotètic avançament electoral en cas d’inhabilitació de Quim Torra i les tensions que ha originat l’intent d’obrir una nova etapa de diàleg amb la Moncloa.
JxCat no vol tornar a ajuntar els seus vots als de Cs i del PP com ja va passar a la mesa ampliada, on només aquests grups van donar suport als comptes del parlament i la resta es va abstenir, excepte els comuns, que hi van votar en contra. Era una fotografia que s’afegia a l’acord que van tancar amb el PSC a la Diputació de Barcelona, i que donava munició argumental als més crítics amb JxCat, com el cap de files d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián. JxCat no descarta de canviar el sentit del vot en el ple, tant si arriba a un acord amb ERC com si no, i Cs diu ara que no hi votarà a favor perquè no avala l’augment del sou dels diputats. JxCat i Cs repeteixen que no hi havia cap pacte per tirar endavant la votació a la mesa ampliada.
El grup d’Albert Batet ara malda per refer el consens perquè els comptes no s’utilitzin per a una nova batalla partidista, mentre que ERC reclama la congelació de sous i que hi hagi modificacions: més recursos per a la celebració del quarantè aniversari del parlament i la cimera europea de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, que Roger Torrent va aconseguir que se celebrés enguany a Catalunya. Dues partides que JxCat no accepta.
La discrepància s’ha convertit en un nus polític difícil de desfer. Per a JxCat i ERC plou sobre mullat. Des del 30 de gener de 2018, amb la investidura fallida de Carles Puigdemont, les desconfiances entre el president del parlament, Roger Torrent, i el vice-president primer, Josep Costa, s’han anat intensificant a cada entrebanc polític de pes. Va ser especialment tensa la suspensió dels diputats decretada pel Tribunal Suprem espanyol l’estiu del 2018 i el pressupost del parlament n’és ara un altre episodi. Tot i que la importància política real dels comptes és menor, la votació serà un argument més en el repartiment mutu de retrets quan es faci el balanç electoral de la legislatura.
JxCat va fer una oferta d’última hora dilluns a ERC, però el grup de Torrent no està d’acord amb la concreció de la proposta. Això no obstant, un moviment inesperat semblava vaticinar l’acord dilluns. Arran de la possibilitat que s’arribés a un pacte, la presidència del parlament van avisar els serveis jurídics de la cambra que potser s’hauria de convocar una mesa ampliada per a canviar el projecte (un requisit imprescindible), i un error dels serveis jurídics va fer que es convoqués la mesa ampliada i que després es desconvoqués, cosa que va dur més confusió encara. De moment, no s’ha previst cap reunió de la mesa ampliada per a modificar el pressupost.
En concret, JxCat i ERC estan d’acord que l’augment salarial dels diputats (d’un 1,75%) es retiri, però l’última oferta de JxCat a ERC és que els recursos es destinin a un projecte d’eficiència energètica de l’edifici. ERC al·lega que aquest projecte ja és en marxa, i inclou la instal·lació de més de dues-centes plaques solars al terrat, però segons JxCat aquesta instal·lació no té cap partida als comptes.
Per una altra banda, fonts parlamentàries apunten que la cimera de la Francofonia requeriria una partida de 100.000 euros addicionals, i proposen que s’augmenti la de 300.000 euros, prevista per a actes institucionals durant tot l’any per a poder celebrar l’aniversari de la cambra. JxCat no hi està d’acord: avala la reserva de recursos per als actes en general i no creu que calgui una partida específica per a la Francofonia.
Els dos grups tenen més temps per a negociar a causa de l’ajornament del ple, que començarà aquesta tarda per les dificultats de batlles i diputats d’arribar a la cambra enmig del temporal. A la reunió de la mesa d’ahir, Costa va fer una crida a no usar el pressupost de manera partidista i a recuperar el consens, però les últimes converses no van servir per a acostar posicions, segons fonts de tots dos partits. JxCat va provar de fer un primer gir de guió divendres, oposant-se que el pressupost s’introduís a l’ordre del dia del ple, a fi de tenir més temps per a negociar amb ERC, però la junta de portaveus l’hi va introduir amb el suport de la majoria de grups. Ahir continuava formant part de l’ordre del dia del ple que començarà, finalment, aquesta tarda.