21.01.2022 - 14:16
|
Actualització: 21.01.2022 - 17:06
El Parlament de Catalunya “esgotarà totes les vies jurídiques” per defensar l’escó de Pau Juvillà malgrat la decisió de la Junta Electoral espanyola (JEC) de deixar-ne sense efecte l’acta de diputat. La primera acció serà presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem, per part de la cambra i de Juvillà. Aquest és el missatge que han volgut enviar els membres independentistes de la mesa i els comuns, que han comparegut conjuntament per argumentar que, malgrat la decisió de la JEC, el parlament ja va moure fitxa quan el diputat de la CUP va ser inhabilitat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i va aprovar un dictamen en la comissió de l’estatut del diputat, avalat posteriorment pel ple, que constatava que no hi havia cap causa d’incompatibilitat. Un moviment que no van fer per defensar l’escó de Quim Torra.
Els partits independentistes i els comuns consideren que és la cambra, i no un òrgan administratiu com la JEC, qui té la competència per a actuar. Amb aquesta tesi, pretenen de guanyar temps, i aquesta és també l’argumentació que faran davant del Suprem. Mentre duri aquest aparent xoc competencial entre la cambra i la JEC, poden defensar l’escó de Juvillà sense incórrer en cap delicte de desobediència. De fet, els partits independentistes no han aclarit si desobeiran quan se’ls esgotin tots els camins judicials per a defensar-se.
“Defensarem la sobirania del parlament”, ha declarat Juvillà, acompanyat de la presidenta de la cambra, Laura Borràs; la vice-presidenta primera, Alba Vergés; la secretària segona, Aurora Madaula; el secretari quart, Ruben Wagensberg; i el diputat dels comuns Lucas Ferro. La previsió dels anticapitalistes és que tot continuï igual mentre es presenten els recursos: Juvillà preveu d’assistir a la reunió de la mesa de dilluns i al ple que començarà dimarts a la tarda. Ni la CUP ni els membres de la mesa no han aclarit si, a banda de la presentació del recurs, demanaran mesures cautelars perquè se suspengui la decisió de la JEC. En cada pas que prenen, tenen en compte l’experiència amb el cas de la pèrdua de l’escó del president Quim Torra. En aquell cas, Torra sí que va demanar mesures cautelars al Suprem, i li va reclamar que suspengués la decisió de la JEC mentre no resolia sobre el fons de la qüestió, però el tribunal ho va refusar. El resultat va ser un aval ràpid del Suprem a la retirada de l’escó que havia fet la Junta Electoral. Mentre no hi hagi un pronunciament similar, Juvillà es manté com a diputat i com a secretari tercer de la mesa, i els convé que el pronunciament arribi com més tard millor.
En una compareixença de premsa al parlament, Juvillà ha precisat que la JEC va notificar-li ahir la decisió, a ell i també a la presidenta del parlament. Les persones a qui s’adreça la junta són clau perquè, en el cas de Torra, quan el Tribunal Suprem no li va concedir les mesures cautelars que demanava, la JEC es va adreçar al secretari general de la cambra aleshores, Xavier Muró, perquè retirés l’escó a Torra i entrés el nou diputat que l’havia de substituir.