Un jutjat contenciós administratiu revoca l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per a reformar la Via Laietana

  • Considera que caldria fer una modificació del pla general metropolità per mitjà de la Subcomissió d’Urbanisme, que depèn de la Generalitat

VilaWeb
ACN
26.06.2024 - 10:54
Actualització: 26.06.2024 - 11:16

El jutjat contenciós administratiu 14 ha revocat l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per a reformar la Via Laietana, segons que ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l’ACN. Ha estimat el recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infrastructures, Equipaments i Serveis Públics perquè considera que per reformar la Via Laietana caldria modificar el pla general metropolità (PGM) per mitjà de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan administratiu de la Generalitat. “El programa Superilla es desenvolupa fraccionadament mitjançant un projecte d’obra ordinària tractant d’eludir el procediment de modificació puntual del PGM, que obligaria l’Ajuntament a consensuar-ho amb la Generalitat i amb el teixit social”, diu la sentència, contra la qual es pot recórrer.

Concretament, el jutjat revoca l’acord de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infrastructures i Mobilitat del 15 de febrer de 2022. Remarca que, de la prova practicada i de les al·legacions fetes per les parts, “s’ha d’arribar a la conclusió que la Via Laietana ha de qualificar-se com una artèria urbana d’interès metropolità de la xarxa viària bàsica”. “Només pot modificar-la la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, que és un òrgan de la Generalitat”, continua, i subratlla que la reforma redueix els carrils de circulació de cinc a tres, un 40%.

Després d’insistir que la Via Laietana té la funció de “vial d’accessibilitat metropolità i no estrictament local o de barri”, el jutjat constata que l’ajuntament fa servir un projecte executiu de reurbanització que “encobreix una modificació de les determinacions essencials que el PGM atribueix a la Via Laietana, sense seguir el procediment legalment previst per això i per decisió d’un òrgan manifestament incompetent, com és la Comissió d’Ecologia, en lloc de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor