06.05.2021 - 18:06
|
Actualització: 06.05.2021 - 19:11
Quan tot just el Tribunal de Comptes espanyol comença a enviar notificacions a la trentena de persones que té en el punt de mira per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, ara comença una via penal contra deu ex-alts càrrecs del govern per aquest mateix motiu, per la internacionalització de Catalunya. El jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha obert diligències arran d’una denúncia de la fiscalia acusant-los de prevaricació, malversació de diners públics i falsedat documental, tot delictes que poden implicar unes penes altes de presó. L’ex-secretari general del Diplocat Albert Royo ja havia fet un crit d’alerta, ara que acabava de rebre la notificació del Tribunal de Comptes que li exigeix de pagar 4,5 milions d’euros pels anys que va ser el responsable del Diplocat en la difusió i internacionalització de Catalunya. Royo acaba de saber que també han obert aquesta altra causa penal contra ell pels mateixos fets.
La jutgessa Carmen García l’investiga, a ell i a nou ex-alts càrrecs més, per les acusacions de la fiscalia d’irregularitats en subvencions i contractacions. La fiscalia aprofita la informació mateixa que el Tribunal de Comptes ha utilitzat per a mirar d’ofegar econòmicament, amb multes milionàries –tot i que no se’n sap l’import–, els ex-responsables de l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, és a dir, durant els governs d’Artur Mas i de Carles Puigdemont, tots dos inclosos en la causa del Tribunal de Comptes.
Però ara s’engega una via penal contra alguns d’aquests responsables, i uns altres. Concretament són, a més de Royo: Roger Albinyana (ex-secretari d’Afers Estrangers), Teresa Prohias (ex-directora de serveis), Victor Cullell (ex-secretari del govern), Aleix Villatoro (ex-secretari general d’Exteriors), el conseller Raül Romeva, Roser Clavell (secretària general del Diplocat entre el 2012 i el 2013), Manuel José Vila Motlló (ex-director general de Cooperació al Desenvolupament), Gerard Martí Figueras (ex-secretari general de l’Esport) i Antoni Reig (ex-director del Consell Català de l’Esport).
La jutgessa els cita tots a declarar per la contractació d’estudis i treballs “orientats a la creació de les estructures d’un nou estat tan bon punt Catalunya assolís la independència”, mitjançant subvencions i contractacions de treballs acadèmics que diu que “es van fer al marge de les competències assignades, o bé eludint la concurrència pública, o bé no justificant-ne la utilitat pública, o bé atorgant-les arbitràriament, pagant suposadament factures sense justificar el servei prestat”.
La jutgessa diu que les subvencions que es van concedir a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) tenien “una finalitat que no queda clara, cosa que fonamenta les sospites que aquestes subvencions no anaven dirigides a promocionar la imatge del país, l’objectiu de l’acció exterior, sinó a internacionalitzar el procés cap al dret de decidir”.
Aquesta via penal, l’ha engegada la fiscalia arran de les prospeccions que va anar fent, amb l’ajuda de la policia espanyola en la investigació, arran de l’informe del Tribunal de Comptes per a ofegar econòmicament els màxims dirigents polítics de la Generalitat que tinguessin un paper destacat en la internacionalització del procés. I aquesta causa penal que s’obre ara s’afegeix a la que fa anys que és oberta i que es troba en la fase final de la instrucció en el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. En aquest cas, es persegueix una trentena d’ex-alts càrrecs per l’organització del referèndum del Primer d’Octubre, i alguns són investigats ara també pel jutjat 18, com Royo, Prohías i Villatoro.