25.04.2019 - 21:50
|
Actualització: 26.04.2019 - 08:34
La jutgessa del jutjat número 13 de Barcelona ja va anunciar dues setmanes enrere el processament de trenta persones per haver estat involucrats en l’organització del referèndum. Aquest procediment paral·lel al judici que es fa al Tribunal Suprem avança amb lentitud però no s’atura. Després de dos anys d’instrucció, avui quinze investigats rebran, davant la jutgessa Alejandra Gil Llima, la notificació individual dels fets pels quals són processats. Si ho volen, podran sotmetre’s a les declaracions indagatòries.
Avui passaran per la Ciutat de la Justícia Josep Ginesta, Josuè Sallent, Natàlia Garriga, Pau Raventós, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Amadeu Altafaj, Aleix Villatoro, Marta Garsaball, Antoni Molons, Albert Royo, Daniel Gimeno, David Franco, David Palanques i Francesc Sotries. El dia 10 de maig serà el torn de la resta d’investigats: Montserrat Vidal, Meritxell Masó, Rosa Vidal, Núria Llorach, Frederic Udina, Vicent Sanchis, Saül Gordillo, Martí Patxot, Francesc Fàbregas, Josep M. Gispert, Joan Manel Gómez, Xavier Puig, Josep Masoliver, Mercè Martínez i Rosa M. Rodríguez.
Entre ells, hi ha disset persones investigades per malversació i que a partir del dia 10 hauran de dipositar 5,8 milions d’euros, com explicàvem en aquest article. La resta són investigats per delictes de desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació.
Entre els qui compareixeran avui davant la jutgessa, aquells a qui s’imputen delictes menors o poca quantitat malversada sí que declararan. En canvi, els qui s’encaren a acusacions més greus, no. Després de les declaracions indagatòries de tots els processats, la jutgessa podria desestimar uns quants noms. Els advocats n’estan convençuts. També podrà fer-ho quan resolgui el recurs de reforma que les defenses de diversos acusats que van presentar contra la interlocutòria de processament.
Però això no significa que el procés ja s’acosti al judici oral. Una vegada resolts tots aquests dubtes i quan la jutgessa instructora hagi reduït, o no, la llista de processats, encara podria continuar amb la instrucció i demanar diligències noves. La interlocutòria de processament no determina el final de l’etapa d’instrucció i és molt probable que continuï, perquè fa dos mesos que la jutgessa va demanar una pròrroga d’un any i mig.
Una investigació irregular
Aquesta investigació neix d’una denúncia del partit ultradretà Vox contra Lluís Salvadó, Carles Viver i Pi-Sunyer, Carles Puigdemont, Carles Mundó, Oriol Junqueras i l’ex-jutge Santi Vidal, per unes declaracions de Vidal en què, entre més coses, deia que la Generalitat havia obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans. El TSJC va desestimar l’admissió a tràmit d’aquella querella, però la va derivar al jutjat d’instrucció número 13 perquè decidís sobre els denunciats que no eren aforats, és a dir, Salvadó i Viver. El jutge Ramírez Sunyer no en va dubtar i va acceptar la querella per rebel·lió, sedició –mesos més tard, aquests delictes es van imputar a una part del govern–, revelació de secrets, malversació, desobediència i prevaricació.
Si de primer les investigacions es feien arran de les declaracions de Santi Vidal, després es van investigar les estructures d’estat que suposadament es preparaven a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i, finalment, el jutge va centrar-se en el referèndum. El mes de maig, la Guàrdia Civil va començar a citar a declarar càrrecs de l’administració, funcionaris i alts càrrecs de la Generalitat. El jutge va negar qualsevol investigació del referèndum. Un any després, va reconèixer que sí que l’investigava.
Amb la mort del jutge Ramírez Sunyer, el cas va recaure sobre Alejandra Gil, que no ha deixat morir la causa i ha continuat ordenant diligències. Per exemple, el mes passat va prendre declaració com a investigats per desobediència als directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, i la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barbarà.
Les Adic han convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia a les 16.00 per a donar suport als processats.
Companyes i companys nostres han estat encausats pel Jutjat núm. 13 de forma absolutament arbitrària i acusats de delictes greus i inexistents, només per fer la seva feina. Fem-los sentir que #NoestanSols, acompanyem-los!!
📅 26/4
📍Ciutat de la Justícia BCN
⏰16.00#ADICsEnXarxa pic.twitter.com/14lh2lbL2o— adic_XGO🎗️ (@adic_EXI) April 25, 2019