Una jutgessa de Madrid reactiva finalment el cas per l’espionatge a Gonzalo Boye amb Pegasus

  • Forçada per l'Audiència de Madrid, cita a declarar els responsables de Citizen Lab i demana informació a les empreses vinculades amb Pegasus

VilaWeb

Redacció

11.12.2024 - 17:50
Actualització: 11.12.2024 - 21:12

La titular del jutjat d’instrucció 29 de Madrid, Cristina Díaz, ha reactivat el cas sobre l’espionatge contra Gonzalo Boye. El mes d’octubre, l’Audiència de Madrid va corregir la jutgessa, que va decidir d’arxivar la querella que l’advocat havia presentat fa més d’un any, i ara es demanen noves diligències.

La providència ordena ara que es cridi a declarar els experts de Citizen Lab que van elaborar l’informe sobre el Catalangate que denunciava l’espionatge amb programaris com ara Pegasus i Candiru contra més de seixanta polítics, activistes i professionals com ara advocats i periodistes, i també demana que l’empresa propietària de Pegasus, NSO, i altres empreses relacionades amb Pegasus, que aportin “tots els contractes, convenis o qualsevol mena d’acord que hagi subscrit amb el govern d’Espanya, el CNI o qualsevol altre organisme o empresa pública o privada espanyola i que treballi amb entitats espanyoles, per a l’ús del programari Pegasus en el territori d’Espanya”.

Per a citar a declarar els experts, es demana a Boye que faciliti el domicili dels responsables de l’informe sobre el Catalangate de Citizen Lab, perquè el tribunal no el té encara. Aquests són John Scott-Railton, William Marczak, Bahr Abdul Razzak, Siena Anstis, Gözde Böcü, Salvatore Solimano i Ronald Deibert. Boye és una de les úniques divuit persones de la seixantena que apareixen en l’informe de Citizen Lab del 2022 a qui el CNI va reconèixer que n’havia autoritzat l’espionatge. El telèfon de Boye fou infectat amb el programa Pegasus l’octubre del 2020, just quan, després de la pandèmia, es reprenia la tramitació del suplicatori al Parlament Europeu per a retirar la immunitat d’eurodiputats a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, exiliats a Bèlgica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor