08.04.2025 - 15:45
|
Actualització: 08.04.2025 - 19:14
La titular del jutjat de primera instància i instrucció 3 de Catarroja (Horta Sud), que investiga la gestió de la gota freda del 29 d’octubre, ha acordat de requerir a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) informació exhaustiva sobre els punts de control del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH). La jutgessa vol saber què van registrar exactament els sensors instal·lats a la conca dels rius Xúquer i Túria, les rambles del barranc de Torrent, Pozalet i Saleta, i també el barranc de Picassent.
Segons que ha informat el TSJ, aquesta diligència forma part de la causa penal que investiga si hi hagué negligències o omissió d’actuació per part de les autoritats responsables. La mesura ha estat sol·licitada per la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i consta en una providència dictada aquest dilluns, que ha estat notificada a les parts i pot ser recorreguda en un termini de tres dies.
Controls a tota la conca
En concret, el requeriment judicial fa referència als sistemes instal·lats o relacionats amb la conca del riu Xúquer (com ara l’aforament de Requena, l’embassament de Forata a Iàtova i els punts de Macastre i Guadassuar), amb les rambles del Poio-Pozalet-Saleta (especialment el punt de Riba-roja de Túria), i amb el Túria i els seus afluents (com ara els embassaments de Loriguilla i Buseo, el riu Sot a Xera, els punts de Bugarra, la rambla Castellana a Pedralba, Vilamarxant i l’assut de Manises). També inclou la conca dels barrancs de l’Albufera, i especialment el de Picassent.
La magistrada demana els registres registrats entre les 00.00 del 29 d’octubre i les 00.00 del 30 per cada punt del SAIH, amb la identificació del sensor, el llindar d’alerta i les dades de cabal, indicant hora i data.
Comunicacions i alertes
A més, vol una relació detallada de totes les comunicacions enviades en aquell interval, amb les dades següents: el valor del cabal comunicat, el tipus d’avís (augment o descens d’intensitat o de cabal), la data i l’hora de l’enviament, el sistema utilitzat (correu electrònic, trucada, etc.), si fou un enviament automàtic o manual, i els destinataris. La jutgessa també vol saber si existeix una còpia o suport de totes aquestes comunicacions, i, si és el cas, de quina manera es troben arxivades. Aquesta informació s’ha de lliurar en format digital a la Policia Judicial en un termini màxim de deu dies.
Errors en els llistats de trucades d’emergència
En paral·lel, la magistrada ha adreçat un requeriment a la conselleria d’Interior i Emergències de la Generalitat perquè torni a enviar els annexos amb els llistats de les trucades rebudes durant el dia de la gota freda. La jutgessa considera que els documents aportats fins ara presenten mancances: no segueixen un ordre cronològic i en alguns casos la informació és il·legible. Per això, en demana una nova versió en format Excel, amb les dades correctament ordenades.
L’objectiu d’aquestes diligències és reconstruir amb detall què va passar aquell dia, si hi hagué errors en la previsió o comunicació del risc i com van reaccionar les autoritats responsables de la seguretat i de la gestió hidràulica davant el fort episodi de pluja que va afectar especialment comarques com l’Horta Sud.