13.06.2022 - 21:09
|
Actualització: 14.06.2022 - 16:58
La justícia andorrana ha decidit d’investigar l’ex-president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’ex-ministre d’Hisenda Cristòbal Montoro i l’ex-ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz arran de la querella presentada per Drets i l’Institut de Drets Humans d’Andorra, segons que ha avançat El Món i ha confirmat VilaWeb de fonts dels querellants.
La batlle, Stéphanie García García, conclou que s’ha comès un delicte de l’article 322 del codi penal d’Andorra, que descriu l’atac a la sobirania andorrana mitjançant les coaccions, les amenaces, l’extorsió i el xantatge. I demana als encausats que designin un advocat.
La ingerència espanyola a Andorra té una escletxa en l’operació Catalunya
A més, també s’encausa Francisco Martínez, ex-secretari d’estat de Seguretat espanyol; Ignacio Cosidó, ex-director general de la policia; el comissari Eugenio Pino, ex-director adjunt operatiu de la policia; i la seva mà dreta, l’inspector Bonifacio Díez, alies Boni.
La querella era una ampliació de dues que van presentar al juliol contra l’ex-president i ex-ministres espanyols d’haver ordenat pressions als responsables de la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir els suposats comptes bancaris d’Artur Mas, Oriol Junqueras i la família Pujol, amb l’amenaça del tancament del banc. Segons les entitats, es va extorquir el banc amb l’amenaça del tancament de la BPA i de la seva filial espanyola, Banco Madrid. De fet, ambdós bancs van acabar tancats.
Fins fa ben poc, la investigació restava encallada, però la negativa del jutge de l’Audiència espanyola Manuel García Castellón a acceptar Jordi Pujol Ferrusola com a part perjudicada en la investigació del cas Villarejo per les operacions clandestines que va fer contra la seva família va concedir inesperadament una raó de pes als querellants andorrans per a demanar que s’accelerés el procediment. Perquè García Castellón va donar a Pujol Ferrusola l’argument que Villarejo era un agent policíac i no un agent particular, és a dir, que treballava per a l’estat quan va elaborar les notes informatives sobre l’operació Catalunya que ell mateix va reconèixer i ratificar judicialment. I per això Drets i l’IDHA van apressar la batlle perquè cités Rajoy, Montoro, Fernández Díaz, Martínez i Cosidó a declarar, pel valor incriminatori que de sobte tenen els documents.
Segons l’acusació particular, les coaccions es van fer en la visita oficial de Rajoy i Montoro a Andorra, el gener del 2015, quan es van reunir amb el cap de govern, Toni Martí, i els ministres Jordi Cinca, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé. Segons les entitats, l’objectiu de la visita era obtenir informació dels dirigents independentistes. La interlocutòria de la batllia ha admès a tràmit la querella contra l’ex-president i ex-ministres espanyols per tots els delictes de què són acusats.