Vaga de jutges i fiscals per a reclamar una millora de les condicions laborals i la modernització de la justícia

  • Té relació amb les mobilitzacions, manifestacions, aturades i vagues a l'administració espanyola de justícia que van començar dilluns

VilaWeb

ACN

19.11.2018 - 01:50
Actualització: 19.11.2018 - 07:41

Jutges i fiscals han convocat avui una jornada de vaga com a continuació de la del 22 de maig. Té relació amb les mobilitzacions, manifestacions, aturades i vagues a l’administració espanyola de justícia que van començar dilluns. En una situació gens habitual, jutges i magistrats, fiscals, lletrats de l’administració de justícia i treballadors i funcionaris dels jutjats protesten gairebé simultàniament per fer sentir unes reivindicacions històriques: millorar les condicions laborals i modernitzar el funcionament de l’administració de justícia. Volen aturar o impulsar canvis legislatius, augmentar les plantilles i apujar els salaris, entre més peticions.

Durant aquest mes de novembre es tramita al senat espanyol la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), aprovada al congrés, que conté, segons els quatre sindicats convocants (CSIF, STAJ, CCOO i UGT), ‘els greuges més durs a tot el personal de l’Administració de Justícia que s’han produït en la història’. S’exclamen que s’unifiquin tots els centres de destinació de cada municipi, encara que siguin en zones diferents, cosa que implica ‘aprovar la mobilitat forçosa a qualsevol lloc de feina de la mateixa localitat, a criteri del gestor corresponent’. També lamenten que es ‘prohibeixi’ d’augmentar la plantilla i d’assignar més mitjans materials quan es designin jutges de reforç. En cas d’absència que no impliqui vacant, només se substituirà si és absència de personal titular, però no si és de personal interí. Finalment, el personal interí de reforç serà destituït en el termini màxim de sis mesos.

A la pràctica, l’administració podrà determinar com vulgui quin serà, dins el municipi, el lloc de feina dels funcionaris de justícia en cada moment, alhora que es ‘reduirà dràsticament’ el nomenament de personal interí. Això deixarà llocs sense cobrir, sobrecarregarà de feina la resta del personal i, a més, crearà ‘incertesa’ en la percepció de retribucions complementàries i en l’assignació de funcions i tasques.

L’assignació ‘forçosa’ de llocs de feina implica, segons els sindicats, ‘una intromissió encoberta del poder polític en l’Administració de Justícia’, perquè serà el ministeri o les comunitats autònomes amb competències qui decidirà on i quan es destinen més mitjans humans. ‘Algú pensa que destinaran més personal a investigar la corrupció, o faran precisament la contrària?’, es pregunten.

Les quatre associacions judicials i les tres de fiscals de l’estat espanyol recorden que van oferir col·laboració i lleialtat a la ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado, però alhora van advertir que això no era una ‘carta blanca’ i que mantenien les seves peticions. Ara diuen haver constatat que ‘tot continua igual’ malgrat el canvi de govern. ‘La justícia continua maltractada’, lamenten les entitats, que han remarcat que en el projecte de pressupost per al 2019 no observen cap augment de les partides per a justícia i per a salaris de jutges i fiscals.

Les associacions critiquen que la constitució de la mesa de retribucions s’ha intentat convertir en un ‘organisme burocràtic buit de contingut, amb una clara finalitat obstructiva i gens pràctica’. A més, alerten que, si no hi ha ‘respostes adequades’ per part del govern espanyol es podran convocar noves mesures de pressió. Donen suport a aquesta convocatòria l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, el Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional Independent de Fiscals.

La ministra Delgado va refermar la voluntat de derogar els terminis màxims de divuit mesos que tenen actualment les instruccions judicials. Sobre la digitalització de la justícia, va dir que no el govern espanyol vol paralitzar el nou sistema, però sí ‘alentir-ne’ la implantació per aconseguir-ne un funcionament correcte. També va dir que es revisaria la implantació de la nova oficina judicial i de les càrregues de feina dels jutges, i que la mesa de retribucions es reuniria amb més agilitat. Finalment, va anunciar la convocatòria de 300 places més d’oposició per a jutges i fiscals, a més de la intenció d’augmentar la plantilla de la fiscalia de 80 places i de crear 75 òrgans judicials nous.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor