“És una greu anomalia”: un grup de jutges catalans defensa l’amnistia i critica amb duresa el poder judicial espanyol

VilaWeb
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, en un acte amb el rei espanyol Felipe VI.

EFE / Redacció

12.06.2024 - 19:48
Actualització: 12.06.2024 - 20:26

L’associació Àgora Judicial, integrada majoritàriament per jutges catalans, ha denunciat una actitud impròpia d’alguns magistrats i fiscals contra la llei amnistia i ha reclamat al poder judicial espanyol que torni al terreny de la legalitat i la separació de poders i sigui imparcial a l’hora d’aplicar-la.

En un comunicat difós a X, el col·lectiu es proclama compromès amb la legitimitat democràtica del poder judicial i adverteix que la llei d’amnistia s’ha de complir obligatòriament. “El sol fet que l’opinió pública dubti de si els jutges l’aplicaran és un símptoma clar del dèficit democràtic que plana sobre l’estat espanyol”, diuen.

“La gran paradoxa d’aquesta situació és que el posicionament contra l’amnistia de la major part de la judicatura diu que es fa en defensa de la separació de poders, quan constitueix, de fet, en si mateix, un clar i gravíssim atac a aquesta mateixa separació de poders”, afirmen.

Per l’associació, la llei d’amnistia és excepcional i té la causa directa “en sorprenents actuacions policials i judicials difícilment compatibles amb el principi de legalitat i proporcionalitat”.  En relació amb això, els sorprèn i preocupa l’acolliment judicial majoritari que ha tingut l’amnistia, “fins i tot quan ni tan sols era una proposició de llei amb un text concret”.

“Les manifestacions contra la llei d’amnistia a la via pública de jutges vestint la toga són impròpies del poder judicial i un insult radical a la separació de poders en un estat democràtic”, subratlla el comunicat.

Queixes per la guia contra l’amnistia

Àgora Judicial també indica que, si bé les qüestions d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol o les pre-judicials davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) són un instrument legítim i freqüent, “és una greu anomalia que, fins i tot abans d’entrar en vigor la norma, s’elaborin entre juristes, incloent-hi jutges, documents i guies per plantejar aquests recursos”, diuen. L’entitat es refereix a la guia per a boicotar l’amnistia que van rebre tots els jutges de l’estat espanyol. En aquest sentit, apunta que l’elaboració d’una guia d’aquestes característiques i la difusió “no tan sols denota una actitud i predisposició en contra de la norma, sinó que podria condicionar el conjunt de jutges i magistrats a adoptar aquesta postura”.

Segons Àgora Judicial, la “conducta impròpia” del poder judicial no tan sols es limita a jutges i magistrats, sinó que s’estén a alguns membres del ministeri públic, en referència a l’informe de la fiscalia del Tribunal Suprem (TS) espanyol contrària a l’aplicació de l’amnistia.

L’entitat denuncia que els fiscals del Suprem encarregats de la causa del procés van criticar obertament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un informe al qual li retreien que hagués canviat de criteri respecte de l’amnistia, “en una inèdita confusió entre argumentació jurídica i política” i incorrent en una “clara infracció” de la prohibició de dirigir crítiques a altres poders públics.

A més, recorden que l’article 117.1 de la constitució espanyola concreta que la justícia emana del poble i l’exerceixen jutges independents, inamovibles i responsables, sotmesos a l’imperi de la llei, “sotmetiment que, en aquest cas –lamenten–, es veu manifestament obviat per aquest tipus de postures, manifestacions i informes”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor