06.04.2023 - 12:43
|
Actualització: 06.04.2023 - 15:55
Un jutge de Sabadell s’ha negat a lliurar en català la documentació d’un judici a un testimoni, segons que denuncia la Plataforma per la Llengua. Els fets van passar el 29 de març al jutjat d’instrucció 4 durant una roda de reconeixement. El testimoni, una jove menor d’edat, va demanar un document per justificar l’absència a l’institut aquell dia i l’hi van lliurar en espanyol. La família va demanar que l’hi donessin en català, tant el justificant com les futures notificacions que haguessin de rebre a casa en relació amb el cas que es jutjava. Va ser en aquest moment quan el mateix jutge sembla que va respondre “de males maneres” que la jove no hi tenia dret perquè no era part afectada en el procediment, sinó només un testimoni.
🔊 [ÀUDIO] Un jutge de #Sabadell denega a una testimoni la documentació del judici #EnCatalà
📄 Acompanyarem el pare de la usuària discriminada, menor d'edat, per fer una reclamació a la Unitat d'Atenció Ciutadana del Consell General del Poder Judicial
👉https://t.co/WvY2HcA8Qy pic.twitter.com/NZEWeRKEnD
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya) April 6, 2023
La Plataforma per la Llengua ha fet públic un enregistrament d’àudio on se sent la discussió entre la família i el jutge. L’entitat denuncia que els arguments del magistrat contradiuen l’article 33.2 de l’Estatut de Catalunya. Aquest article estableix: “Totes les persones, en les relacions amb l’Administració de justícia, el Ministeri Fiscal, el notariat i els registres públics, tenen dret a utilitzar la llengua oficial que elegeixin en totes les actuacions judicials, notarials i registrals, i a rebre tota la documentació oficial emesa a Catalunya en la llengua sol·licitada.”
La Plataforma per la Llengua recorda que els justificants i les notificacions judicials són documents emesos per l’administració per relacionar-se amb els ciutadans i que l’estatut garanteix el dret de tothom de rebre documentació en català, independentment del fet de ser part en un judici.
L’entitat ara acompanyarà la família perquè presenti una reclamació a la Unitat d’Atenció Ciutadana (UAC) del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “Se li ha vulnerat el dret de rebre les notificacions i el justificant en català. Els jutjats haurien de comunicar-se, per defecte, en català, atès que és la llengua pròpia del territori”, diu la Plataforma.