Pedro Sánchez es nega a declarar en el cas que investiga la seva esposa

  • El jutge Peinado i Vox han entrat a la Moncloa amb l'objectiu d'interrogar Sánchez com a testimoni

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

29.07.2024 - 21:40
Actualització: 30.07.2024 - 13:48

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha negat a declarar com a testimoni en la causa que investiga si la seva esposa, Begoña Gómez, va cometre els delictes de corrupció en el sector privat i de tràfic d’influències, segons que ha informat l’agència EFE. El jutge Juan Carlos Peinado s’ha desplaçat fins a la seva residència oficial, el palau de la Moncloa, per prendre-li declaració, però Sánchez s’ha acollit a la possibilitat de no declarar, tal com preveu la llei d’enjudiciament criminal quan l’encausat és el cònjuge. El jutge no ha anat tot sol a la Moncloa: l’acompanyaven la fiscalia, la defensa dels tres encausats –Gómez, l’empresari Carlos Barrabés i el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Goyache– i l’advocada de Vox Marta Castro, que dirigeix l’acusació popular de cinc organitzacions ultres diferents.

Tot i que no hagi declarat, el dia d’avui passarà a la història espanyola com la vegada que un president del govern en exercici va haver de comparèixer judicialment pels negocis de la seva esposa. Una imatge potent i que, de fet, el jutge ha cercat d’ençà que va encausar Gómez el 24 d’abril arran d’una denúncia del pseudo-sindicat Manos Limpias basada en articles amb informació falsa. Com a reacció Sánchez va cancel·lar la seva agenda pública per reaccionar i va posar sobre la taula la possibilitat de plegar, però després d’un cap de setmana de nervis va comparèixer per dir que continuava.

La causa judicial sobre Gómez ha evolucionat amb el pas dels mesos. Originalment, era basada en unes cartes de recomanació de l’empresa de Carlos Barrabés en licitacions púbiques. A més, també s’investigava si Gómez havia influït d’alguna manera perquè l’aerolínia Aire Europa fos rescatada amb més de quatre-cents milions d’euros durant la pandèmia. El suposat tràfic d’influències va ser descartat en un informe de la Guàrdia Civil, però l’Audiència de Madrid va avalar que continués investigant les adjudicacions a Barrabés. Tanmateix, va descartar que Gómez hagués tingut res a veure en el rescat d’Air Europa, com deia Manos Limpias, i va dir que tot plegat era “una mera conjectura”. A banda, la fiscalia europea va reclamar al jutge una part de la investigació –la que afecta una unió temporal d’empreses (UTE) en què va participar una societat de Barrabés– i que suposadament es va crear amb fons europeus.

Arran d’això, la defensa de Gómez va reclamar al jutge quins fets conformaven ben bé la causa en aquell moment, i ell va contestar que encara la investigava per dos blocs que no tenien relació amb els contractes adjudicats a Barrabés: el rescat d’Air Europea i una feina que Gómez va fer per a la Universitat Complutense de Madrid i si havia rebut un tracte de favor.

Peinado vol saber què va passar en unes reunions a la Moncloa

La interlocutòria judicial que va citar Pedro Sánchez de testimoni no explicava les raons concretes per què volia interrogar-lo. A tot estirar, deia que hi ha una modalitat del tràfic d’influències que es diu “tràfic d’influències en cadena”, que investiga “la possible relació d’una persona investigada amb una autoritat”. Però aquestes darreres setmanes ja han declarat més testimonis, que han explicat al jutge que s’havien reunit amb Begoña Gómez a la Moncloa, que, com a esposa del president del govern espanyol, també és on viu. En una d’aquestes reunions, Sánchez va coincidir amb Barrabés i Gómez, i es creu que el jutge volia preguntar de què van parlar.

Una de les preocupacions de l’entorn de Sánchez era que una vegada hagués declarat el jutge pretengués d’encausar-lo, tal com ja va fer amb Barrabés i Joaquín Goyache, rector de la Universitat Complutense de Madrid, després d’haver-los escoltat com a testimonis. A causa del càrrec, Peinado no pot encausar Pedro Sánchez, sinó que hauria de demanar al Tribunal Suprem espanyol que n’assumís el cas i considerés d’encausar-lo. Una possibilitat que encendria encara més la política espanyola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor