El jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón es jubila

  • El magistrat abandona el tribunal dos mesos després del fracàs en la instrucció del cas contra el Tsunami Democràtic

VilaWeb
ACN
02.09.2024 - 10:33
Actualització: 02.09.2024 - 11:08

El qui fins ara era jutge titular del jutjat d’instrucció 6 de l’Audiència espanyola, Manuel García-Castellón, s’ha jubilat avui després de tancar amb un error processal la investigació sobre el Tsunami Democràtic. Quan falta un mes i mig per a complir setanta-dos anys –l’edat màxima per a l’exercici de jutge– García-Castellón se’n va sense haver pogut culminar la persecució penal de Carles Puigdemont, contra qui mantenia una acusació per terrorisme. García-Castellón també és el magistrat que va instruir la causa dels CDR, també per terrorisme i pendent d’una qüestió pre-judicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El 20 de juny el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar que avancés la seva jubilació, prevista el 16 d’octubre, al 2 de setembre. García-Castellón culmina d’aquesta manera un pas per l’Audiència espanyola que va començar l’any 2017 i que s’ha caracteritzat per la persecució contra l’independentisme i l’esquerra espanyola. Ha estat l’instructor de causes com el cas Dina contra Pablo Iglesias –finalment arxivat pel Tribunal Suprem espanyol–, les causes Púnica i Leo i el cas Villarejo.

García-Castellón ha estat un dels magistrats que ha impedit fins ara que s’apliqués la llei d’amnistia a Puigdemont. Coincidint amb la negociació del text, va reactivar el cas Tsunami Democràtic i va acusar-ne els líders de terrorisme. Més tard, va anar adaptant la qualificació dels fets per esquivar les modificacions que feien el PSOE i les forces independentistes.

Tot plegat es va acabar el 9 de juny, quan va acordar l’arxivament de la causa del Tsunami perquè l’Audiència espanyola havia invalidat tota la seva instrucció posterior al juliol del 2021 per un error processal que havien detectat les defenses. El jutge havia prorrogat la investigació hores després d’expirar el termini de què disposava. L’arxivament va permetre el retorn de l’ex-secretària general d’ERC, Marta Rovira, després d’anys d’exili a Suïssa.

No és el cas de Puigdemont, que té pendent la causa al Tribunal Suprem espanyol, on el jutge Pablo Llarena manté l’acusació de malversació, i una altra causa als jutjats de Barcelona pel cas Vólkhov, la suposada trama russa del procés, que es troba a mans del jutge Joaquín Aguirre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor