12.04.2022 - 14:08
|
Actualització: 12.04.2022 - 14:13
El titular del jutjat penal número 1 d’Osca ha obert la possibilitat a la fiscalia i a l’acusació popular de sol·licitar la detenció del conseller Lluís Puig si consideren imprescindible la seva presència en el judici que es farà en contra seva i del seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, arran de la negativa a retornar els béns del Monestir de Sixena. En el seu escrit, al qual ha tingut accés Efe, el magistrat descarta el plantejament de la fiscalia belga perquè el conseller declari per videoconferència amb el suport d’un jutge d’instrucció o de la policia belga.
Aquesta decisió es deriva d’un escrit remès per la fiscalia de Bèlgica en el que s’advertia que el sistema de videoconferència impediria qualsevol consulta immediata i confidencial entre l’acusat i l’advocat desplaçat al tribunal d’Osca per assistir-lo legalment.
Amb relació a aquest punt, el jutge penal número 1 d’Osca considera que no procedeix la presència d’un instructor belga perquè la causa no està en fase d’instrucció, “ni molt menys de la policia per a la seva presa de declaració”.
Entén, a més, que no existeix impediment físic ni jurídic per a la presència de Puig en la vista oral, assenyalada per al pròxim 4 de maig, però afegeix que a causa de la pena sol·licitada per les acusacions, cap de presó efectiva, pot fer-se sense la seva presència, afegeix el magistrat, “tret que el ministeri fiscal o les acusacions considerin imprescindible la seva presència, en aquest cas es podrà acordar la seva detenció i conducció a presència judicial”.
En resposta a aquest escrit, el representant legal de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, el lletrat Jorge Español, es posiciona a favor de la detenció i conducció a presència judicial de l’acusat “als efectes que no pugui al·legar-se cap indefensió per la seva banda, perquè és obvi que aquest senyor ni té intenció d’assistir al judici ni ho farà”.
El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun dels exconsellers penes d’onze mesos de presó i multa de 18 euros diaris durant onze mesos. Per la seva banda, l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena sol·licita la mateixa condemna de presó, però eleva la multa a 300 euros diaris durant onze mesos, així com dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics.