El jutge ordena l’embargament de la seu d’Acció a Londres pels impagaments de l’estat espanyol

  • El Departament d'Empresa estudia el cas, però assegura que l'oficina "continua operant al 100%" per a les empreses catalanes

VilaWeb

Redacció

05.04.2023 - 10:24
Actualització: 05.04.2023 - 12:42

El Tribunal Superior de Justícia de Londres ha ordenat de manera cautelar l’embargament la seu de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (Acció) a la capital britànica. La mesura forma part del litigi entre un fons d’inversió relacionat amb el banc HSBC i l’estat espanyol per les retallades del govern de Mariano Rajoy (2013) en les rendibilitats garantides de les plantes d’energies renovables. Fonts del Departament d’Empresa, consultades per VilaWeb, han confirmat la mesura del tribunal, però asseguren que no té afectacions en l’activitat de l’oficina de l’agència, que “continua operant al 100% per a les empreses catalanes”. La seu de l’agència és a l’anomenada Catalonia House, que és de lloguer i també hi ha la delegació de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda.

Els inversors van portar la situació de dues plantes termosolars –Morón i Olivenza 1– al Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (Banc Mundial), que en un arbitratge del 2019 els va donar la raó en la petició d’una indemnització de 92 milions d’euros. Ara bé, de llavors ençà, l’estat n’ha fet cas omís i el fons ha recorregut a la justícia britànica, que novament els ha donat la raó i ha ordenat un seguit d’embargament del que considera béns de l’estat en territori del Regne Unit, entre els quals la seu de l’Institut Cervantes i els seus comptes bancaris.

Les fonts del Departament d’Empresa expliquen que estan analitzant legalment la notificació del tribunal, tenint en compte que és l’execució d’un laude arbitral que condemna a l’estat. “És un procés en el qual la Generalitat de Catalunya no té res a veure”, afegeixen. D’altra banda, fonts del Departament d’Afers Estrangers han negat a VilaWeb que l’embargament també afecti la delegació de la Generalitat, tal com publica el diari ABC.

La reacció del govern espanyol

Fonts del Ministeri de Transició Ecològica espanyola expliquen a l’agència ACN que encara no han rebut una notificació oficial sobre el procediment d’execució i remarquen que per ara no se’ls exigeix pagar cap quantitat. En tot cas, l’estat espanyol es personarà davant del tribunal i l’Advocacia de l’Estat prepara la reacció jurídica.

En el cas de l’Institut Cervantes, apunten que té dos mesos per invocar immunitat estatal. Les mateixes fonts subratllen que és un procediment que ve de l’època de Rajoy i argumenten que des de l’aprovació d’un decret (2019) per a garantir una rendibilitat del 7,39% fins al 2032 a les plantes afectades, “s’han frenat radicalment les denúncies”.

“Els laudes han rebaixat substancialment les indemnitzacions reclamades, fins al punt de rondar el 15%”, sostenen, i remarquen que encara queda temps fins que es resolgui el procediment i que l’estat no pagarà fins que la Comissió Europea es pronunciï sobre la legalitat dels pagaments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor