El jutge Aguirre obre una nova peça per alta traïció contra Puigdemont, Mas, Boye i Alay per intentar d’esquivar l’amnistia

VilaWeb
Redacció
21.06.2024 - 09:49
Actualització: 21.06.2024 - 17:10

El jutge instructor del cas Vólkhov, Joaquín Aguirre, maniobra per intentar d’excloure Carles Puigdemont de l’amnistia i ha obert una nova peça separada en l’anomenada trama russa en què l’acusa dels delictes d’alta traïció i de malversació. Segons el magistrat, l’objectiu de la peça és “investigar, a instància també del Parlament Europeu, totes les connexions relacionades amb el govern rus, els viatges i trobades de Puigdemont i els seus col·laboradors i les activitats fetes per ells, que haurien facilitat la infiltració de persones d’origen rus en territori espanyol amb l’objectiu d’influir en les estructures financeres i en la realització d’activitats de desinformació, desestabilització i alteració de la pau social.”

El gener passat, en plena negociació de l’amnistia, Aguirre va fer un viratge en la investigació i va obrir la porta a l’alta traïció, que en alguns casos és exclosa de la llei, concretament si hi ha hagut “una amenaça efectiva i real” i “un ús efectiu de la força contra la integritat territorial”. Unes situacions que no encaixen pas amb la causa.

El magistrat també preveu de demanar al Tribunal Suprem espanyol que es faci càrrec de la investigació contra Puigdemont i Francesc de Dalmases. En aquesta peça separada, també hi són investigats Artur Mas, Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye, Víctor Terradellas, Elsa Artadi, Carles Porta, Natàlia Boronat, Aleksander Dimitrenko, Jordi Sardà, Miquel Casals i Zeus Borrell.

La instrucció del cas és encallada en el mateix punt d’ençà de fa sis anys, quan el jutge va obrir la investigació arran d’un enregistrament de Terradellas en què es mencionaven els famosos 10.000 soldats russos disposats a fer costat a la independència. D’aleshores ençà, Aguirre no ha trobat més indicis que fonamentin l’anomenada trama russa.

A principis de juny, l’Audiència de Barcelona, arran d’un recurs de Xavier Vendrell, va anul·lar la pròrroga de sis mesos per allargar la investigació del cas i va ordenar al magistrat que ho enviés a judici o ho arxivés. Aguirre, en canvi, no ha fet ni una cosa, ni l’altra, ha decidit d’obrir una peça nova i prosseguir amb diligències prospectives.

Guerra híbrida

En la interlocutòria, Aguirre acusa els investigats de treballar “la concertació amb una potència estrangera”, en referència a Rússia, per tal d’afavorir la independència de Catalunya. En aquest sentit, assegura que en el suposat procés de col·laboració amb el Kremlin es van fer servir elements de guerra híbrida –fa una llarga explicació de què és mencionant Hezbol·là i l’Estat Islàmic–, com ara tàctiques de desinformació, per tal de desestabilitzar l’estat.

“En el pitjor dels casos, si el procés de secessió de Catalunya fracassava, com va passar, la simple existència del conflicte i la consegüent desestabilització d’un estat membre de l’OTAN ja representaven una victòria notable per als interessos de Rússia”, assegura Aguirre, que, en cas contrari, diu que Rússia “hauria comptat amb una porta pel darrere per desestabilitzar tota la UE, tant políticament, seguint la mateixa estratègia que amb Catalunya, com econòmicament, mitjançant l’ús fraudulent de criptomonedes”.

Terradellas com a fonament

En la interlocutòria, Aguirre reconeix que tot el procediment té una sola font, que és el material requisat a Víctor Terradellas en un registre. “Els documents més rellevants trobats en les entrades i registres del 18 de maig de 2018 van ser l’agenda i els dos mòbils de Terradellas, ja que seguint el seu contingut i creuant les dades amb la resta dels innombrables documents confiscats en paper i digitals han permès el descobriment d’una abundant quantitat d’indicis dels delictes que es tracten en aquest escrit”, afirma.

Alay i Boye, els cervells

Aguirre acusa de Puigdemont de ser al capdamunt de la trama, però assenyala que, a parer seu, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye tenien un paper rellevant com a ideòlegs i encarregats de les accions per establir contactes amb Rússia. “Desenvoluparien la tasca intel·lectual i de planificació de les accions dirigides a aconseguir contactes pròxims al govern rus per a guanyar-se el reconeixement de Rússia a una eventual república catalana”, escriu.

“Un deliri”

L’advocat Gonzalo Boye ha qualificat de deliri la interlocutòria del jutge. “A certa hora els psicotròpics són perillosos perquè causen deliris”, ha declarat a RAC-1, tot acusant Aguirre de desacreditar el poder legislatiu i el judicial. “Se salta l’ordre de l’Audiència de Barcelona que li va anul·lar l’última pròrroga de la instrucció”, ha continuat.

Boye ha lamentat que el magistrat faci pública la interlocutòria a través dels mitjans de comunicació abans de fer-la arribar a les parts. “A mi no m’ha arribat res i estem a l’espera de què vol fer”, ha dit, tot retraient-li que encausi per malversació, quan ell fa anys que malgasta diners públics per tirar endavant una investigació prospectiva que no va enlloc.

“El que faré és defensar-me i defensar els meus defensats. Està en joc l’estat de dret”, ha afegit el lletrat a TV3.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor