Justícia aparta el director del Mas d’Enric després de l’assassinat d’una cuinera

  • La mesura arriba tretze dies després de l'assassinat a mans d'un pres i arran d'una forta onada de protestes dels funcionaris de les presons

VilaWeb

Text

Pol Baraza Curtichs

27.03.2024 - 13:59
Actualització: 27.03.2024 - 17:41

El Departament de Justícia ha apartat el director del centre penitenciari del Mas d’Enric (el Catllar, Tarragonès), Francisco Romero Beitia, després de l’assassinat d’una cuinera a mans d’un intern, fa tretze dies, segons que ha avançat el canal 3/24 i ha confirmat VilaWeb.

La decisió de Justícia arriba després d’una onada de protestes dels funcionaris de presons, que reclamaven la destitució de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Armand Calderó.

Justícia explica que Romero va posar el càrrec a disposició del departament i que ha estat una decisió meditada i ha comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV). “La decisió s’ha pres de manera consensuada entre el director i la SMPRAV, que convenen que ara cal encarar una nova etapa al centre després de la crisi viscuda aquests darrers dies”, explica Justícia. Romero assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives i el nom del nou director o directora es farà públic en els pròxims dies.

Romero ha estat al capdavant del Mas d’Enric d’ençà de l’abril del 2005, i va inaugurar-lo. La seva carrera començà l’any 1988 com a funcionari i d’ençà del 1997 ha ocupat unes quantes responsabilitats directives, com a administrador de Ponent, subdirector de règim Ponent i Tarragona. També va dirigir la presó antiga de Tarragona des del 2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa directiva a Mas d’Enric.

Mesures per a reforçar la seguretat

El departament explica que, juntament amb les direccions dels centres penitenciaris, ja s’han pres mesures per a reforçar la seguretat i reduir els riscs arran de l’assassinat de la cuinera, de nom Núria. “En concret, es reforça la vigilància en els tallers i cuines del CIRE, es dotarà de dispositius de comunicació i emergència (walkies i/o polsadors d’emergència) a tot el personal i es reforçarà també el personal al servei de cuina”, destaca Justícia. També es revisaran els llocs de feina, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal CIRE.

L’assassinat de la treballadora va trastocar el sistema penitenciari. Els funcionaris hi van respondre amb contundència amb concentracions i fent blocatges a les presons. Reclamen més personal i eines per a assegurar el compliment del règim i de la seguretat, però també demanen de ser reconeguts com a agents de l’autoritat. Prop de cinc mil presos han restat tancats a les cel·les a causa de les protestes dels funcionaris. Han estat privats de llibertat, no han pogut sortir de les cel·les, no han pogut fer la vida pròpia del règim ordinari fora de les cel·les, acudir a activitats lúdiques, assistir amb plena normalitat als serveis mèdics. De resultes d’això, les famílies dels interns han exigit que es respectessin els drets a les presons.

Quant a les reivindicacions dels funcionaris, Justícia diu que consolidarà 111 nous professionals especialitzats en prevenció i gestió de conflictes als centres penitenciaris, experts a l’hora d’intervenir en casos especialment conflictius i violents. També diu que augmentarà substancialment la plantilla per reforçar la presència de treballadors i treballadores als centres, condició imprescindible per a l’increment de la seguretat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor