09.10.2023 - 10:52
El Departament de Justícia i el d’Igualtat i Feminismes crearan els mesos vinents les anomenades Unitats de Valoració Forense Intensió (UVFI) per fer informes pericials complets sobre les víctimes de violència masclista i sexual. Estaran formades per una trentena de professionals que es dedicaran en exclusiva a aquesta matèria. A més, els jutjats tindran una sola finestreta on adreçar-se per demanar els diversos tipus d’informes, siguin de lesions físiques o psicològiques. Fins ara, eren uns vuitanta professionals que es dedicaven a aquest àmbit però també a altres tipus d’informes.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha destacat que amb l’activació de les UVFI es facilitarà la constitució de la prova que és una de les grans dificultats en els processos judicials en casos de violència masclista. “Les UVFI són l’aposta del govern per millorar la resposta pericial especialitzada davant la violència masclista”, ha apuntat. Per la seva banda, la consellera d’Igualtats i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat que la lluita contra les violències masclistes és una de les prioritats del govern i que es treballa de forma transversal amb tots els departaments: “Acompanyar de manera integral la recuperació de les dones forma part del dret a la reparació, del dret a veure reparat tots els àmbits que la violència masclista pugui haver danyat.”
“Aquest és un salt endavant en l’abordatge de les violències masclistes. És una mesura que transformarà l’atenció forense a les supervivents en termes d’eficàcia, d’eficiència, d’accessibilitat i de qualitat. El govern de la Generalitat se situa així al costat de les víctimes i de les seves necessitats. Encara avancem cap a un model de justícia i de societat més humana i més fraterna”, ha destacat Ubasart.
En el mateix sentit, la consellera Verge ha insistit que “és imprescindible que la perspectiva feminista impregni l’àmbit judicial, perquè les actuacions del conjunt d’operadors jurídics en casos de violència masclista siguin més àgils, més eficaces, més coordinades, més ajustades a cada cas i que, de manera cabdal, evitin la revictimització o victimització secundària de les dones”.
Les UVFI es posaran en marxa durant el primer trimestre del 2024 amb la incorporació de 27 professionals especialitzats amb formació i experiència especialitzada i gràcies a l’aportació de la conselleria de Feminismes i Igualtat de 2,5 milions d’euros anuals, que permetran finançar les unitats fins al 2025. “Incorporem més personal en la lluita contra la violència masclista, territorialitzem el servei, l’apropem als jutjats i a les víctimes, l’especialitzem i en millorem els circuits i processos”, ha assegurat Ubasart.
Fins ara, els Equips d’Assessorament Tècnico Penal (EATP’s) i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) assumien aquestes funcions de forma coordinada. Amb la creació de noves estructures amb una única entrada dels casos el salt qualitatiu és rellevant, segons els dos departaments.