Nicolas Sarkozy, condemnat a tres anys de presó per corrupció

  • El Tribunal d'Apel·lació de París tomba el recurs de l'ex-president · No haurà d'entrar a la presó perquè part de la condemna ha estat suspesa · Portarà una polsera electrònica

VilaWeb

Redacció

17.05.2023 - 09:40
Actualització: 17.05.2023 - 13:52

L’ex-president de l’estat francès, Nicolas Sarkozy, ha perdut el seu recurs contra la condemna per delictes de corrupció i tràfic d’influències per l’anomenat cas Bismuth. El Tribunal d’Apel·lació de París li manté els tres anys de presó, però dos han quedat suspesos i el tribunal li permet de complir l’altre en arrest domiciliari amb una polsera electrònica. Sarkozy, que va ser president entre el 2007 i 2012 i ara té 68 anys, ha encadenat tota mena de problemes legals d’ençà que va deixar el càrrec. La sentència no és ferma i l’ex-president pot presentar un recurs al Tribunal de Cassació.

La causa es remunta el 2014, quan l’ex-president va oferir contrapartides a un fiscal a canvi d’informació i ajuda en un procés judicial sobre el finançament irregular —per part de Liliane Bettencourt, hereva de L’Oréal— de la seva campanya a les presidencials de 2012. En el cas també van ser condemnats el seu advocat, Thierry Herzog, i un antic magistrat del Tribunal d’Apel·lació, Gilbert Azibert. En aquest sentit, el tribunal va sentenciar que tots tres van formar “un pacte de corrupció”. En les seves maniobres, l’ex-president volia recuperar unes agendes que la justícia li havia confiscat en el cas Bettencourt, del qual va ser exonerat més endavant.

La trama es va destapar quan la policia francesa va punxar les dues línies telefòniques de l’ex-president. Gràcies a aquestes escoltes, els investigadors van descobrir que feia servir una tercera línia secreta per a contactar amb Herzog. De fet, aquesta línia que estava registrada amb un nom fals, Paul Bismuth, va servir per a batejar la causa.

En la sentència inicial, el tribunal va retreure a Sarkozy que “hagués utilitzat el seu estatut d’antic president de la República i les relacions polítiques i diplomàtiques que va teixir quan exercia el càrrec per a gratificar a un magistrat per a servir el seu interès personal”.

Sarkozy encara té pendent una altra causa judicial per haver rebut finançament del règim libi de Moammar al-Gaddafi per a la seva campanya de les presidencials de 2007, quan es va imposar a les urnes a Ségolène Royal. Ara fa uns dies, la fiscalia ha demanat de processar-lo pels delictes de corrupció passiva, associació delictiva, finançament il·legal de campanya electoral i encobriment de malversació de fons públics.

Segon president condemnat a presó

Sarkozy no és el primer president condemnat a presó, el 2011, Jacques Chirac va ser condemnat a dos anys per malversació de fons públics i abús de confiança durant el seu mandat com a batlle de París (1977-1995). Ara bé, l’ex-president va ser eximit d’ingressar a la presó perquè patia una patologia neurològica coneguda com a anosognòsia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor