19.06.2019 - 12:57
|
Actualització: 19.06.2019 - 16:24
El Tribunal d’Apel·lació de París ha ordenat l’alliberament de Josu Urrutikoetxea, dirigent històric d’ETA, que fou detingut a la Savoia fa unes setmanes. Els magistrats el sotmeten a control judicial i l’obliguen a comparèixer una vegada a la setmana a la comissaria del districte número 3 de la capital francesa. Els advocats de la defensa n’havien demanat l’alliberament al·legant els seus problemes de salut, atès que ha de ser intervingut quirúrgicament de la pròstata.
Urrutikoetxea es va integrar a ETA el 1971 i una dècada més tard va passar a formar part de la direcció. El 1989, va ser detingut a Baiona i condemnat a deu anys de presó. Tanmateix, sis anys després, va ser extradit a l’estat espanyol. El 1998, va ser alliberat i elegit diputat per Euskal Herritarrok.
D’ençà del 14 de novembre de 2002 s’havia decretat una ordre de crida i cerca contra ell, perquè no es va presentar a declarar al Tribunal Suprem espanyol en condició d’investigat per l’atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, en què van morir onze persones.
També va formar part de les negociacions entre ETA i el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2005-2006). Es va reunir unes quantes vegades amb Jesús Eguiguren, ex-president del PSE-EE, a Ginebra per trobar una solució al conflicte basc. El maig de l’any passat, va ser l’encarregat de llegir el comunicat de dissolució d’ETA.