01.06.2017 - 11:31
BRUSSEL·LES, 1 (EUROPA PRESS)
Un Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha proposat este dijous desestimar el recurs d’Espanya contra la multa de quasi 19 milions d’euros per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute a la Comunitat Valenciana.
En les seues conclusions, la lletrada Juliane Kokott demana al Tribunal de Justícia que en la seua futura sentència remeta l’assumpte al Tribunal General, que en la seua opinió és la jurisdicció competent en este cas. No obstant açò, l’Advocada General afig que el TUE hauria de desestimar el recurs d’Espanya si considera que li correspon la competència de pronunciar-se sobre l’assumpte.
La Unió Europea va imposar en 2015 una sanció a Espanya de 18,93 milions d’euros per la manipulació de dades de dèficit a la Comunitat Valenciana mitjançant l’ocultació sistemàtica d’una part de la despesa sanitària. Espanya va interposar al setembre d’eixe mateix any contra la decisió, en el qual negava que concorregueren els requisits per a imposar la multa. En concret, Espanya va posar en qüestió que es tergiversaren les dades perquè van ser corregides en el temps oportú.
L’Advocada General replica que Espanya va tergiversar certes dades quan va notificar, al març de 2012, “xifres que es basaven en una infracció de les regles comptables” i, per tant “no eren correctes”. A açò, Kokott afig que la correcció de les dades no es va executar perquè tenien caràcter provisional, sinó que va ser “necessària perquè la Comunitat Valenciana havia infringit les normes comptables”.
A més, la lletrada afig que la Comunitat Valenciana no va informar per “negligència greu” a l’autoritat nacional competent de l’aplicació incorrecta de les normes en el passat i que, en conseqüència, “les dades que s’havien comunicat emmalaltien d’errors”. Kokott conclou que esta conducta “ha de ser imputada Espanya, de manera que este va tergiversar les dades de dèficit mediant negligència greu”.
D’altra banda, l’Advocada General afirma que la UE va calcular “correctament” l’import de referència de la multa tenint en compte les normes pertinents i sense vulnerar el principi d’irretroactivitat de les sancions. En el seu recurs, Espanya va argumentar que es va partir d’un informe de referència massa alt per a calcular la sanció i va sol·licitar que es reduïra a 8,62 milions.
Un altre dels arguments d’Espanya és que s’ha violat el seu dret de defensa perquè les autoritats espanyoles van subministrar el material incriminatori a la Comissió Europea perquè no coneixien les sospites de manipulació. Contra este argument, Kokott assenyala que la funció del dret de defensa “no engloba el dret a ser informat de les sospites amb la deguda antelació per a poder ocultar informació de forma calculada a la Comissió”.