09.11.2021 - 12:59
Un tribunal d’apel·lació dels Estats Units ha dictaminat que la causa legal de WhatsApp contra la companyia israeliana NSO Group —propietària del programari d’espionatge Pegasus— pot tirar endavant. L’empresa havia presentat un recurs a aquesta instància que els seus clients són governs estrangers i, per tant, té immunitat davant de qualsevol procediment civil als Estats Units.
El fonament de la demanda de WhatsApp és el pirateig dels seus servidors a Califòrnia. Segons l’aplicació de missatgeria, ara propietat de Facebook, NSO Group va utilitzar el programari maliciós per a robar les dades de 1.400 mòbils, el que suposaria la violació de diverses lleis estatals i federals.
“Indiferentment del que facin els governs que siguin clients de NSO amb aquesta tecnologia i serveis, això no converteix NSO en una agència d’un estat estranger, tal com ho defineix el congrés. Per tant, NSO no té dret a la protecció de la immunitat de sobirania estrangera”, diu la sentència.
El juliol passat, The Forbidden Stories, un consorci de setze mitjans de comunicació d’arreu del món, va publicar un llistat de 50.000 números de telèfon d’activistes, acadèmics, empresaris, advocats, doctors, dirigents sindicals, diplomàtics i polítics que van ser infectats amb el programari Pegasus. Un impacte molt major del que ha denunciat WhatsApp.
Entre els afectats hi havia diversos dirigents independentistes com ara Roger Torrent, Ernest Maragall, Anna Gabriel o Sergi Miquel, tot i que NSO Group ha reiterat que només venen el programari Pegasus a governs i exclusivament per a espiar gent sospitosa d’haver comès delictes importants o terrorisme.