06.08.2020 - 21:50
|
Actualització: 07.08.2020 - 14:25
Gonzalo Boye explica per què la justícia belga ha acorralat definitivament el Suprem
La justícia belga anunciarà avui el seu veredicte sobre l’euroordre contra el conseller Lluís Puig. El Tribunal Suprem espanyol en va reclamar l’extradició per tercera vegada després de la sentència del procés. És la tercera euroordre que examina el jutge belga, però serà la primera sentència. La primera fou retirada pel jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, i la segona fou refusada per un defecte de forma de Llarena mateix.
El Suprem va emetre l’euroordre contra Puig per malversació de fons públics, l’únic delicte pel qual el conseller podria ser jutjat en el cas que se n’acceptés l’extradició. Tanmateix, la decisió d’avui no serà definitiva. Tant la defensa com la fiscalia podran recórrer contra la sentència al Tribunal d’Apel·lació, i després encara hi hauria l’opció d’interposar un recurs al Tribunal de Cassació. En aquest procediment, la fiscalia belga actua seguint les directrius del Suprem, i és molt probable que presenti un recurs en contra d’una sentència favorable al conseller Puig.
Fins ara, l’únic tribunal que s’ha pronunciat sobre una euroordre contra els dirigents independentistes exiliats ha estat el Tribunal Suprem de Slesvig-Holstein, en el cas del president Puigdemont. El tribunal alemany va refusar la sedició, però va acceptar d’extradir Puigdemont per malversació. No obstant això, la derrota de Llarena va dur-lo a retirar l’euroordre. Un nou revés, ara de la justícia belga, deixaria molt tocada l’estratègia del Suprem per a extradir els exiliats.
El procediment contra Puig ha continuat perquè ha quedat desvinculat del procés contra Carles Puigdemont i Toni Comín, els quals tenen immunitat com a eurodiputats. El confinament arran de la pandèmia de la covid-19 també va fer que al març se suspengués una vista, que finalment es va fer el 23 de juny.