La sorprenent reacció de Ferreras amb Jusapol, i el silenci sobre Laura Borràs

  • Una periodista de la Sexta agredida a la manifestació de Jusapol, i Ferreras no en fa cap condemna

VilaWeb

Text

Josep Nualart Casulleras

04.03.2020 - 19:55
Actualització: 04.03.2020 - 23:18

Els mateixos policies espanyols que durant el Primer d’Octubre van causar un miler de ferits entre els qui anaven a votar al referèndum, es van manifestar un any després a Barcelona vantant-se d’haver-ho fet, rere les sigles d’un sindicat policíac, Jusapol, amb vincles amb Ciutadans. Aquest mateix sindicat es va manifestar ahir davant el congrés espanyol. Van arribar fins a les portes, van encendre bengales, van fer esclatar petards, van agredir periodistes i van assetjar la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs. I ho van fer amb una impunitat total, sense cap càrrega dels antiavalots que hi havia, companys seus, i sense cap acció ni iniciativa de la fiscalia per a acusar els responsables de la manifestació d’haver vulnerat la llei mordassa. Però allò que és més colpidor és que cap dels grans mitjans de comunicació espanyols ni tan sols han esmentat el setge contra Laura Borràs ni han condemnat les agressions a periodistes d’aquests mateixos mitjans ni han qüestionat la passivitat dels antiavalots que protegien l’edifici del congrés.

Al contrari, perquè fins i tot ho han justificat. Un exemple el veiem en el programa ‘Al rojo vivo‘, de la Sexta, d’ahir. El presentador, Antonio García Ferreras, dóna pas a una connexió amb els periodistes que té enviats davant el congrés per a cobrir la manifestació. Explica primer que els policies i guàrdies civils que es manifestaven reclamaven una equiparació salarial amb els agents dels Mossos i de l’Ertzaintza. Un dels periodistes de la Sexta parla de ‘moments de tensió, envestint alguns companys periodistes.’ Han passat les imatges, en què es veu una companya seva de La Sexta sortint com pot, mentre és agafada i sacsejada, cridant ‘Sóc periodista, sóc periodista!’.

Just després es torna a veure Ferreras al plató. I diu: ‘És periodista, i de La Sexta, Maria Llapart… És clar, són antiavalots contenint els seus companys’, afegeix per a justificar que no hi hagués cap mena d’acció contundent per a frenar els manifestants i impedir que arribessin ben bé davant el congrés. I rebla: ‘Reclamen l’equiparació salarial que jo crec que és justa.’

En aquell moment no hi ha cap referència al setge contra Borràs, que passarà més tard. Però no en parlen ni durant el programa d’ahir ni durant el d’avui. Ni una paraula. Ni tampoc el diari El País a l’edició d’avui. Ni El Mundo, que sí que dedica una notícia a parlar de la manifestació, dient simplement que van trencar el cordó policíac, repassant la reivindicació salarial dels agents manifestants i destacant que la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el de Vox, Javier Ortega Smith, els van anar a donar suport. I tot plegat amb un titular que justifica l’agressivitat dels manifestants i carrega la culpa contra PSOE i Podem: ‘PSOE i Podem veten l’equiparació salarial dels policies amb els Mossos i inciten els agents en la seva protesta davant del congrés‘.

Sí que ha parlat de la persecució de Borràs avui el programa de Cuatro ‘Todo es mentira’ de Risto Mejide. N’és l’excepció. Mejide demana a Borràs per unes imatges de la part final del setge de què va ser objecte, i li diu: ‘Senyora Borràs, hem vist les imatges, i això és un escarn més. Els polítics haurien d’estar acostumats a això, no?’ Ella li respon: ‘Si a vostè li sembla que és un escarn més…’ I tot seguit li explica tot el periple que van viure ella i la seva cap de premsa, Nerea Martí, que vam relatar a VilaWeb. Una volta explicat, Mejide diu a Borràs que com a representant política ha de poder desplaçar-se amb seguretat i l’insta a explicar-li les novetats que hi hagi sobre el cas.

A Antena 3, Susanna Griso en va parlar, de la manifestació, a ‘Espejo Público’, mentre s’esdevenia, connectant fins i tot amb un periodista que fou empentat i sacsejat per policies antiavalots. Sense qüestionar en cap moment l’acció dels policies contra un periodista de la seva cadena.

El tractament en general ha oscil·lat entre l’ocultació de la persecució de Borràs i la justificació de la protesta. Això malgrat la presència entre els manifestants del portaveu de Jusapol, Alejandro León, que l’any passat apareixia en un vídeo exhibint una navalla i dient que assassinaria molts menors immigrats. En un vídeo de la manifestació d’ahir, va acompanyat d’un individu emmascarat que diu ‘Tindreu guerra’ repetidament.

Durant el judici al Tribunal Suprem contra els presos polítics i a l’Audiència espanyola contra el major Trapero i l’ex-cúpula dels Mossos, les acusacions insistien a remarcar la suposada passivitat dels agents de la policia catalana amb els manifestants que es van aplegar el 20-S davant de la seu d’Economia de la Generalitat o els votants que van anar als col·legis l’1-O. I molts testimonis que portaven al judici al Suprem, que eren precisament policies i guàrdies civils, els acusaven de violents.

Un dels arguments per a justificar l’acusació de rebel·lió contra Trapero i l’ex-cúpula dels Mossos és que hi va haver passivitat amb els manifestants del 20-S, que quan encara eren uns centenars havien d’haver actuat amb contundència contra ells o bé haver fet un cordó per impedir que s’atansessin a l’entrada del Departament d’Economia.

Heus ací un vídeo que recull imatges de la manifestació d’ahir amb unes actituds molt més violentes, i amb desenes d’agents antiavalots que no feien res per aturar-los.

Una diferència evident amb la manera com van reaccionar els policies espanyols quan uns altres manifestants, fa anys, també volien arribar fins davant el congrés, per a protestar contra la degradació del sistema polític i la creixent desigualtat social. Era el 2012, amb la convocatòria ‘Envolta el congrés’, dels impulsors del 15-M:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor