24.04.2022 - 08:50
|
Actualització: 24.04.2022 - 11:50
El col·lectiu Juristes Valencians aprofita la commemoració del 25 d’Abril, aniversari de la desfeta d’Almansa i la pèrdua dels furs per la imposició de l’anomenat Decret de Nova Planta, per demanar el restabliment del Dret Civil Valencià. L’entitat demana al president espanyol, Pedro Sánchez, i al nou dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, que arriben a un consens per a normalitzar aquesta situació.
Aquesta reclamació va començar arran de la declaració d’inconstitucionalitat d’uns articles de l’estatut d’autonomia reformat l’any 2006. Aquella reforma va ser pactada pel president d’aleshores, Francisco Camps, i el dirigent del PSPV Joan Ignasi Pla, i fixava el dret foral com a eix de la nacionalitat històrica valenciana. Això va estar vigent entre el 2008 i el 2016, quan el Tribunal Constitucional espanyol ho va anul·lar. Per tant, hi ha vora 300.000 valencians que van establir relacions jurídiques, com ara la custòdia compartida, les unions de fet i la separació de béns, emparades en aquest dret.
Arran de l’anul·lació, el col·lectiu de Juristes Valencians va començar una campanya que ha aconseguit l’adhesió del 99% dels municipis del País Valencià, la majoria d’organitzacions civils, polítiques, sindicals i empresarials. Les Corts van aprovar una iniciativa que van entrar al congrés espanyol perquè es fes una reforma de la constitució que permetés als valencians de disposar del dret civil foral.
El congrés espanyol no escolta
Tant l’entitat el col·lectiu de juristes com el president de les Corts, Enric Morera, han fet diferents gestions perquè el congrés espanyol ho debatés, però fins ara no s’ha assolit cap avanç.
Entre més iniciatives, l’Ajuntament de València penjarà una pancarta els dies 25 i 26 d’abril amb el lema: “315 aniversari de la desfeta d’Almansa. Encara continuem sense Dret Civil Foral.”
Enguany es compliran quaranta anys de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, que en una primera redacció ja incorporava el Dret Foral Valencià, però en va ser eliminat en la versió definitiva. Sí que s’hi va incorporar en la reforma del 2006, però el Tribunal Constitucional Espanyol ho va anul·lar dos anys després.
El dret jurídic foral és vigent al Principat, a les Illes, a Galícia, a Navarra, a l’Aragó i al País Basc.