22.11.2023 - 21:40
The Washington Post · Erin Blakemore
L’any vinent una altra nau espacial anirà a Júpiter, per mirar d’esbrinar si una de les seves llunes, Europa, pot acollir vida. Però la nau no tan sols hi durà sensors d’alta tecnologia, sinó també un poema i els noms de centenars de milers de persones.
El vostre en podria ser un.
La NASA demana als interessats que enviïn els noms abans de l’enlairament de la missió, l’octubre de l’any vinent. Tots els enviats abans de final del 2023 viatjaran a l’espai a bord de la nau espacial Europa Clipper, que hauria d’entrar en l’òrbita de Júpiter l’any 2030.
Europa és una de les 95 llunes de Júpiter reconegudes oficialment. Ha estat triada per a la missió perquè és possible que tingui tant aigua líquida com les fonts d’energia i les substàncies químiques que fan possible la vida.
Encara que té la superfície coberta de gel, sembla que acull un vast oceà líquid, i l’activitat química sota l’aigua podria produir les condicions necessàries per a sustentar organismes vius. Malgrat que la llum solar no pot penetrar el gel d’Europa, els científics creuen que la radiació de Júpiter podria proporcionar una font d’energia viable a l’asteroide.
La NASA ha enviat missatges i obres d’art a l’espai amb l’esperança que algun extraterrestre els trobi. Els més famosos són els discs fonogràfics “daurats” que van viatjar amb la nau espacial Voyager a la dècada dels setanta. Incloïen imatges, sons, música i salutacions en 55 idiomes.
“El llançament d’aquesta ‘ampolla’ a l’oceà còsmic diu una cosa molt esperançadora sobre la vida en aquest planeta”, va dir aleshores l’astrònom Carl Sagan, president del comitè que va acordar el contingut dels discs.
La NASA, que ha anomenat aquesta iniciativa “missatge en una ampolla”, dóna ara un missatge igualment esperançador. Però aquesta vegada la nau espacial portarà un poema de la poetessa nord-americana Ada Limón. Elogi del misteri: Un poema per a Europa medita sobre les meravelles de la naturalesa i la curiositat que ens agermana quan mirem cap a “petits mons invisibles”.
Segons la pàgina web de l’agència, fins ara s’han presentat uns 700.000 noms. Els noms s’inscriuran en un microxip, de la mida d’una moneda de deu cèntims, que es fixarà en una placa metàl·lica en què es gravarà el poema que transportarà la nau.
Voleu formar part del viatge? La NASA accepta noms fins al 31 de desembre a les 05.59 (hora d’ací). Per a participar-hi, visiteu go.nasa.gov/messageinabottle.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb