Un juny negatiu per a les vendes a l’exterior

  • La baixada interanual registrada per les exportacions catalanes al juny ha estat del -10% · Malgrat tot, el primer semestre, si bé també tanca en negatiu respecte de l’any passat, supera els 50.000 milions d’euros i assoleix la segona xifra més alta de la història en aquest període

Jordi Goula
19.08.2024 - 19:50
VilaWeb

El mes de juny no va ser bo per a les exportacions catalanes, atès que van baixar d’un 10,3% sobre el mateix mes de l’any passat, segons que ha publicat avui l’INE. Després de dos mesos de creixement, al juny tornen a fer figa les vendes a l’exterior. De tota manera, cal tenir en compte que, probablement, recalculada amb els efectes de calendari –el juny del 2024 va tenir dos festius més que l’any anterior–, la xifra final hauria estat lleugerament menys negativa, al voltant del -4%. Però els càlculs oficials de l’Idescat encara no s’han presentat i l’INE solament els fa per al total de l’estat espanyol. El comportament de les exportacions a tot l’estat espanyol també ha estat negatiu, amb un -3%, però una vegada corregida pels efectes de calendari, la xifra acaba essent d’un +3,3%, segons que calcula l’INE.

En tot cas, el mes que tanca el semestre no ha estat positiu, ni de bon tros, per les dificultats que travessen els mercats on van les mercaderies. El fenomen no és solament català i espanyol. Si es fa la comparativa internacional, resulta que les exportacions espanyoles de mercaderies al juny van mostrar més fortalesa relativa que les de la zona euro i la Unió Europea-27, que van registrar baixades brutes del -7,4% i del -7,3%, respectivament. Entre les economies principals de la Unió Europea, també van disminuir les exportacions d’Alemanya (-8,3%), França (-6,9%) i Itàlia (-6,1%). Fora de la Unió Europea, les exportacions del Regne Unit van disminuir d’un 10,3% interanual, i les dels Estats Units van augmentar d’un 4,3% interanual, les de la Xina, d’un 10,7% interanual i les del Japó, d’un 5,4% interanual.

De tota manera, Catalunya, malgrat la forta davallada mensual, continua essent el motor de l’exportació de l’estat espanyol, atès que el pes sobre el total estatal supera el 25%, tant al juny com al primer semestre. I en sectors capdavanters, com ara el químic, és el 43%; en els cotxes supera el 30%; en l’alimentari, és superior al 20%, i en els béns d’equipament, del 20%.

Cal dir que el primer semestre les baixades han estat més moderades. A Catalunya, ha estat del -5,3% i, a escala estatal, del -2,4%. En el moment d’analitzar Catalunya hem de pensar que l’any passat va ser un any de rècord i que les comparacions sempre tenen de base una referència molt alta. Així, els primers sis mesos, les exportacions de productes químics, han baixat d’un 6,9%, probablement, a causa de l’epígraf dels productes farmacèutics.

Les de cotxes, d’un 6%. Ací cal recordar que ja fa gairebé un mes que l’ANFAC, l’Associació de Fabricants d’Automòbils i Camions espanyola, avançava que, en termes d’exportació, al juny es van enviar a l’exterior un total de 186.813 unitats, cosa que representa una davallada del 9% respecte del mateix mes del 2023. En termes monetaris, la baixada és de gairebé el 12%. Una de les explicacions a la baixada que aportava l’associació era que el reajustament en algunes plantes, després de la finalització del cicle de fabricació de diferents models, havia fet que la producció s’hagués reduït d’un 7,1% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. També s’ha de dir que l’any passat les exportacions de cotxes van créixer a un ritme anormalment alt i això compta a l’hora de fer el càlcul.

Per una altra banda, hem de pensar que els cotxes són, en aquest moment, el producte de més pes en l’exportació de l’estat espanyol. Tant en l’àmbit mensual, al juny, com en el semestral, ha representat al voltant de l’11% del total de les exportacions. Per tant, una davallada com la registrada en aquest epígraf concret té un efecte important en el total de les vendes de mercaderies a l’exterior. En el cas català, la davallada encara té uns efectes més grans, atès que representen el 16% del total de les exportacions.

Però la qüestió més important de totes és que parlem de xifres molt significatives, amb l’únic “però” que no ho són tant com les de l’any passat. Així i tot, no podem passar per alt que acabem de tancar el primer semestre amb unes exportacions que superen els 50.000 milions d’euros, el segon valor en importància de la sèrie històrica, solament darrere del de l’any passat. És un fet que cal destacar amb lletres grans i que demostra l’esforç que fan les empreses catalanes.

Hi ha ganes d’exportar. I d’exportar més i millor. A principi de mes, la consultora internacional Grant Thornton presentava un informe, International business report (IBR), amb unes perspectives força positives en aquest terreny, a escala de l’estat espanyol. Però, com sempre dic en aquests casos, els resultats, per a Catalunya, que representa la quarta part de les exportacions, també s’hi poden traslladar.

De fet, l’estudi destaca que l’estat espanyol és el país de la Unió Europea que més espera d’augmentar les exportacions aquests 12 mesos vinents, tal com diuen prop de la meitat (48%) de les companyies, unes perspectives que són 11 punts superiors a la mitjana europea (37%) i 2 més que el percentatge mundial (46%).

Aquestes perspectives d’exportació expressades pels directius espanyols són les més bones d’aquests darrers 13 anys i de 10 punts per sobre de la mitjana del 2023. D’ençà del 2011, any en què comença la sèrie històrica estudiada per l’IBR, aquest percentatge es va mantenir estable fins a sofrir un descens dràstic el 2020. D’aleshores ençà, la taxa va créixer i posteriorment va mostrar una tendència de reducció de les perspectives. No obstant això, en aquesta darrera edició, el percentatge ha augmentat considerablement, fins a assolir prop de la meitat dels directius de les empreses mitjanes de l’estat espanyol (48%).

Un punt clau de l’informe és que el 43% dels empresaris mitjans espera d’augmentar els ingressos procedents de mercats exteriors, un percentatge que ha crescut de 9 punts respecte de la darrera edició i d’1 punt en comparació amb el primer semestre del 2023. Les expectatives de creixement del nombre de països amb els quals fer negocis aquests mesos vinents han tingut una evolució semblant. De fet, són les previsions per a 4 organitzacions espanyoles de cada 10 (41%), unes perspectives que han crescut de 4 punts d’ençà del segon semestre del 2023 i d’1 d’ençà dels primers 6 mesos de l’any passat.

L’estudi, dedicat a les empreses mitjanes, conclou: “Els empresaris del middle-market espanyol continuen augmentant l’afany exportador i l’interès per a llançar-se a competir en els mercats internacionals, gràcies a l’evolució positiva de l’economia domèstica i malgrat un escenari global molt canviant.” Ja veurem si aquests mesos vinents aquestes expectatives tan positives acaben quallant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor