11.10.2022 - 14:31
|
Actualització: 11.10.2022 - 14:39
Junts ha tardat pocs minuts a respondre la petició del president Pere Aragonès, que ha demanat el seu suport per aprovar el pressupost d’enguany. Albert Batet, portaveu de Junts, ha dit que la seva formació no s’asseurà a negociar els comptes si abans el president no se sotmet a una qüestió de confiança. “No es pot començar la casa per la teulada. Va cessar el vice-president, no va voler complir l’acord de govern i ha canviat l’orientació i composició del govern. Cal realitat política”.
Batet considera que el projecte del nou govern no té els avals de les urnes, i que per a poder governar, abans han de rebre la confiança de la cambra. Preguntat per si el govern no té legitimitat, com ha expressat la presidenta de Junts, Laura Borràs, Batet ha evitat referir-s’hi en aquests termes. En canvi, sí que ha apuntat que l’executiu és “dèbil” i que la nova composició “demostra que la seva aposta no és la independència, ni el mandat de l’1-O”. Batet sí que ha descartat de donar suport a una hipotètica moció de censura: “No és a sobre la taula”.
Des de Junts sostenen que faran una oposició “constructiva i proactiva”, però que faran valer els seus trenta-dos diputats. Pròximament, iniciaran una roda de contactes amb entitats civils, econòmiques i grups parlamentaris per renovar el seu nou paper fora del govern.
Primera batalla parlamentària
A la junta de portaveus posterior a la reunió de la mesa i segons que expliquen fonts de Junts, els partits han acordat de portar al ple de la setmana vinent la proposició de llei de l’audiovisual de Catalunya. Ha estat a proposta de Junts, que és qui va registrar aquest text ara fa un any i que fins ara no havia volgut portar el ple per no generar tensions amb ERC. Es preveu que sigui la primera batalla parlamentària entre ERC i Junts d’ençà del seu trencament.
Aquesta proposició es va plantejar com a resposta la llei audiovisual espanyola que aleshores estaven negociant PSOE i Unides Podem amb ERC. Finalment, els republicans, que primer havien donat el sí a la llei, van acabar votant en contra perquè els socialistes havien pactat una esmena que obria perjudicava les productores independents.