El debat de Junts sobre la sortida del govern marcarà el començament del curs polític

  • L'agost ha deixat en l'aire la petició de moltes executives locals d'avançar la consulta que el partit es va comprometre a fer al congrés polític

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.08.2022 - 21:40

A final de juliol, després de la suspensió de Laura Borràs com a diputada –i, per tant, com a presidenta del parlament–, executives locals i comarcals de Junts com ara les d’Altafulla, Argentona, les Corts (Barcelona), el Penedès, el Tarragonès, Tortosa, el Vendrell i Vilafranca van enviar cartes a l’executiva nacional en què demanaven la convocatòria de la consulta interna sobre la continuïtat de Junts al govern de la Generalitat. La votació es va ratificar al congrés nacional del partit de mitjan juliol, però no s’hi va posar data. De fet, alguns militants havien presentat una esmena a la ponència política per a marcar la votació al calendari, però va ser retirada després d’una negociació amb la direcció i amb els proposants d’una esmena en la línia contrària, que demanaven d’eliminar el compromís sobre la consulta. Ara, la suspensió de Borràs amb els vots d’ERC, el PSC i la CUP és un abans i un després per molts militants de Junts, que ho veuen com un atac del seu soci de govern i un trencament del pacte que va fer Borràs presidenta del parlament i Pere Aragonès, president de la Generalitat.

Ja fa gairebé dues setmanes del moviment a les bases de Junts, però les executives locals que van prendre la iniciativa encara no han rebut cap resposta formal a la petició de posar sobre la taula la sortida del govern. Tot i la magnitud del terratrèmol polític que representa per a la formació la suspensió de Borràs, presidenta de Junts, fonts del partit s’escuden en el calendari i les vacances estivals per no haver abordat encara la qüestió. Segons que diuen, tot plegat va passar a tocar de l’agost, i no és previst que el partit recuperi del tot l’activitat fins a final de mes.

“Voldríem accelerar-ho, però entenem que a l’agost tot va més lent”, diu Eva Martínez, coordinadora de Junts per Altafulla, una de les executives locals que van demanar de reaccionar amb urgència després d’haver escoltat l’opinió de la militància sobre la possibilitat de trencar el pacte de govern amb ERC. Tot i això, no estan disposats que la petició es desi en un calaix i a final de mes l’executiva local enviarà una carta a tota la militància d’Altafulla en què expressarà el seu parer sobre la continuïtat al govern i convocarà un debat i votació a escala local. A partir d’ací, el posicionament explícit d’una executiva local que demani de trencar el govern podria causar una onada de posicionaments semblants en més municipis.

La ponència política de Junts vincula la consulta a un informe d’avaluació sobre el grau de compliment de l’acord de govern que va tancar amb ERC l’ex-secretari general, Jordi Sànchez. El balanç ha de valorar si el pacte es compleix i per què no s’ha avançat en qüestions com ara la constitució de l’espai de coordinació estratègica de l’independentisme, en què també havien de participar la CUP, l’ANC i Òmnium i s’havia de coordinar amb el Consell per la República. Després de la signatura del pacte, no s’ha sabut res més sobre aquest òrgan que havia de donar resposta al 52% dels vots independentistes aconseguits a les eleccions.

Fonts de Junts expliquen que els resultats de l’avaluació interna del pacte se sabran al setembre, cosa que augura un començament de curs polític molt mogut, en què també influirà la nova manifestació independentista de la Diada i el cinquè aniversari del referèndum del Primer d’Octubre, pel qual el Consell per la República prepara mobilitzacions.

Mercè Miralles, coordinadora de Junts per Tortosa –que va demanar de convocar la consulta tan aviat com fos possible, però sense unanimitat a l’executiva local–, accepta que l’agost és un mes inhàbil, però veu clar que és un debat que s’haurà d’abordar: “La ponència va aprovar com s’ha de fer el seguiment de l’acord de govern. Tot té un procés, quan s’haja de fer, es farà.”

Junts per Vilafranca també va valorar com a molt greu la suspensió de Borràs i va exigir una resposta contundent de la direcció del partit, però no va demanar directament la convocatòria de la consulta, sinó que es valorés la conveniència de posar a votació el pacte de govern. “No és una qüestió de fer-ho ara, sinó de valorar els pros i contres d’una decisió com aquesta. Hi ha molts elements a tenir en compte i qualsevol decisió d’aquesta transcendència ha de passar per la militància o s’ha de posar a consideració seva”, diu Liberto Mas, coordinador local a Vilafranca del Penedès, que afegeix: “És un assumpte que no es pot tractar a la lleugera. Si es pren qualsevol decisió al setembre o octubre, no hi ha cap inconvenient, i més tenint en compte que s’han de posar a validació les executives territorials.”

La conveniència de continuar al govern o no, un debat encès a Junts

Que ERC hagi estat partícip de la suspensió de Borràs pel cas sobre els contractes a l’Institut de les Lletres Catalanes no és l’enèsim episodi de la llarga llista de cops entre els socis de govern, sinó que per molts militants és una ferida molt més profunda que ha de tenir conseqüències. A més, s’hi afegeixen la manca d’avenços en la negociació amb el govern espanyol i la baixada del suport a la independència que recullen alguns sondatges, cosa que per molts militants és prou per a apartar Junts de la gestió de la Generalitat que fa Pere Aragonès.

Amb tot, el sentiment de la militància no és unànime i hi ha sectors que creuen que, a l’oposició, Junts restaria en l’ostracisme i empenyeria ERC a governar amb el PSC i els comuns. Segons aquest sector, Junts és un partit que encara és en formació, massa tendre per ser lluny de l’administració i que podria esquerdar-se entre el sector més partidari de gestionar, encara que sigui l’autonomia, i el que reivindica Junts com el partit que ha d’accelerar el procés d’independència.

A la ponència política aprovada, el partit no pren cap posició, i diu que tant pot ser útil per als ciutadans al govern com a l’oposició –“sempre que ens acosti més a l’objectiu final de la pervivència de la nació catalana i del benestar dels catalans”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor