Junts retreu a Sánchez la ratificació de Marlaska i Robles, “vinculats” a la guerra bruta

  • Fa valer el seu acord amb el PSOE i destaca, tanmateix, que allò que compta són els fets

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
20.11.2023 - 20:15
Actualització: 20.11.2023 - 22:42

Després d’haver votat a favor de la investidura de Pedro Sánchez, Junts per Catalunya ha rebut críticament la ratificació de Fernando Grande Marlaska i Margarita Robles als ministeris de l’Interior i de Defensa. El portaveu del partit, Josep Rius, ha assenyalat que Sánchez ha “perdut una oportunitat” per canviar cares que han actuat de manera “bel·ligerant contra l’independentisme” i que han estat “vinculats” a la guerra bruta. Rius ha recordat que Marlaska ha estat condemnat en set ocasions pel Tribunal Europeu dels Drets Humans per no haver investigat tortures de detinguts sota la seva custòdia. També ha destacat que el PSC hi ha perdut pes perquè ara hi té un ministre menys i ha qualificat de “remarcable” el relleu de l’ex-ministra de Transports, Raquel Sánchez, a qui ha atribuït el “caos” de Rodalia.

No obstant això, Rius ha tret ferro a la composició del govern espanyol i ha posat en valor el pacte d’investidura tancat per Junts: “El més important són els fets, no les persones”, ha dit, subratllant que el partit plantejarà al PSOE la convocatòria d’un referèndum, la demanda que Catalunya recapti tots els impostos, i ha acordat la llei d’amnistia. Junts sosté que la dependència dels partits independentista és “l’únic que pot canviar les polítiques centralistes” del govern espanyol. Junts va registrar divendres al congrés, amb el PNB, la sol·licitud de creació de les comissions d’investigació pactades amb el PSOE sobre els atemptats del 17 d’agost i les clavegueres de l’estat.

Rius –que ha fet la primera roda de premsa a la seu del partit des de fa mesos, després del silenci mediàtic que han practicat Junts durant les negociacions amb el PSOE– no ha aclarit si Junts presentarà esmenes a la proposició de la llei d’amnistia durant la tramitació que s’obre al congrés espanyol. El portaveu de Junts ha insistit que la llei “no deixa ningú fora” i inclou les causes que depenen de l’Audiencia Nacional espanyola, com la dels CDR i la del Tsunami Democràtic. Sobre el cas de la presidenta del partit, Laura Borràs, ha afirmat: “No hem parlat de persones sinó de fets”. I ha recordat que el lawfare és un concepte polític, no jurídic. És esmentat, de fet, a l’acord polític entre el PSOE i Junts però no apareix a la llei. Rius tampoc no ha donat detalls sobre el mecanisme de verificació pactat amb els socialistes espanyols. Ha insistit, però, que s’hauran de produir avenços en la negociació perquè Junts garanteixi la governabilitat al govern de Sánchez. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor