08.10.2024 - 19:20
|
Actualització: 08.10.2024 - 22:31
Junts ha reclamat al senat espanyol que el cas de Sixena s’inclogui en la llei d’amnistia, ja que, asseguren, la causa judicial forma part de les maniobres del 155. El senador de Junts Francesc Ten ha criticat que la marxa de les obres de Sixena del Museu de Lleida l’any 2017 fos el resultat d’una persecució cultural, i per això considera que el cas s’hauria d’amnistiar.
Ho ha expressat a través d’una pregunta al ple de la cambra, en què ha afegit que d’ençà del trasllat, el patrimoni ha quedat invisibilitzat, perquè fa més de dos anys que les obres no es poden veure. Així, ha criticat que l’aplicació del l’article 155 facilités l’espoli dels béns del Museu de Lleida i ha demanat a Urtasun que repari la situació. A més, li ha demanat que ajudi els museus d’interès nacional com el Museu de Lleida.
Junts ha reclamat al govern espanyol que garanteixi el bon estat de conservació de les obres de Sixena, però el ministre espanyol de Cultura, Ernest Urtasun, s’ha expulsat les responsabilitats. Ha contestat que la gestió i l’adequació de les obres és competència del govern d’Aragó, i ha afegit que el ministeri espanyol no pensa fer política amb el patrimoni cultural tal com va fer el PP. “Per al Ministeri, el patrimoni cultural no serà mai una arma llancívola i sempre trobaran una voluntat de diàleg amb totes les administracions perquè el patrimoni estigui conservat de la millor manera”, ha expressat.
Judici per a Lluís Puig
Cal recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer públic que el judici contra Lluís Puig per les obres de Sixena serà el 21 i 22 de novembre. Jutjaran el conseller de Cultura exiliat per haver-se negat a lliurar quaranta-quatre de les obres d’art de Sixena, que s’exposaven al Museu de Lleida, i que finalment es va endur la Guàrdia Civil en plena aplicació de l’article 155.
La sorprenent petició de Santi Vila
Fa pocs dies, Santi Vila s’havia adreçat al jutjat penal número 20 de Barcelona, que instrueix la causa contra ell per desobediència i usurpació de funcions en el cas de les obres de Sixena, per a fer una petició d’amnistia.
Vila, mitjançant Francisco Claverol, que és l’advocat de la Generalitat que el representa i que signa la seva petició, demana una cosa i, si no pot ser, la contrària, que tindria a parer seu el mateix resultat: o bé que sigui absolt de l’acusació d’haver desobeït i obstaculitzat l’ordre judicial de traslladar les obres exposades al Museu de Lleida quan ell era conseller de Cultura, cosa que nega rotundament que fes; o bé, si s’imposés la tesi acusatòria, que sigui amnistiat perquè hauria estat promotor “del primer assaig de la independència de Catalunya” i de desobediència a l’autoritat judicial espanyola. A Vila, l’Ajuntament de Vilanova de Sixena li demana dos anys d’inhabilitació i sis mil euros de multa per un delicte de desobediència, i onze mesos de presó per un altre d’usurpació de funcions judicials.