Junts ratifica que consultarà a les bases la possibilitat de continuar o no al govern

  • S’han retirat les esmenes que proposaven de sortir-ne i acotar la data de la consulta

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

Fotografia

Albert Salamé

16.07.2022 - 18:39
Actualització: 16.07.2022 - 19:45

JxCat ha resolt finalment amb un acord intern el debat sobre la continuïtat o la sortida del govern, malgrat les nombroses esmenes vives sobre aquesta qüestió que havien arribat al congrés. Les esmenes que en proposaven la sortida han estat retirades en la comissió específica que ha abordat el debat i, finalment, ha quedat consolidat el redactat que ja era en la versió transaccionada de la ponència política, en espera de la votació final de demà al plenari. El text estableix que Junts proposarà a les bases la possibilitat de continuar o no al govern o prendre unes altres iniciatives adequades a la situació, tenint en compte que la direcció prepara un balanç sobre el compliment de l’acord que l’aleshores secretari general, Jordi Sànchez, va tancar amb ERC. Es tracta d’una auditoria que inclourà una anàlisi de per què no s’ha avançat més i avaluarà les mesures que cal prendre, “sense descartar-ne cap”. El redactat ha quedat així una volta la direcció i els autors de les esmenes han arribat a un pacte per a retirar les esmenes que pretenien de posar data a aquesta consulta als afiliats i les que pretenien de retirar el compromís de fer una consulta sobre la sortida del govern. No obstant això, segons fonts presents durant el debat, un dels esmenants que demanava de fixar la consulta al calendari ha dit que, si la seva agrupació ho considera oportú, els sis mesos vinents presentaran una proposta de resolució al consell nacional per demanar data per a la consulta.

Quant al full de ruta sobre el procés, la ponència política també advoca perquè l’1-O vinent sigui un punt d’inflexió per a reprendre el fil del referèndum i de la culminació de la independència. No s’estableix cap termini per a la materialització de la república. Diu que la decisió sobre l’activació de la independència s’haurà de prendre col·lectivament. Proposa que es constitueixi una assemblea, encapçalada per la institucionalitat autonòmica i republicana en què també siguin els càrrecs electes municipals, nacionals, estatals i europeus, a més dels responsables del govern i dels principals representants de les entitats i els partits independentistes.

JxCat també dóna per acabada la taula de diàleg perquè considera que no ha donat resultats tangibles, desmobilitza les bases independentistes i silencia el conflicte català en l’àmbit internacional. En la intervenció d’aquest matí, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha estat especialment crític amb la taula de diàleg, tot avisant que no faran de socorristes del “naufragi electoral del PSOE”. Una volta acabat el debat en comissió, la ponència política ha estat aprovada per unanimitat. Tan sols havien arribat 68 esmenes vives al congrés, segons que ha explicat el coordinador del text, Aleix Sarri.

Pactes amb el PSC: anàlisi de la Diputació de Barcelona i “respecte” a l’autonomia local

Els pactes amb el PSC s’han debatut a cavall de la ponència política i la de política municipal. Un dels punts més polèmics era, justament, el present i el futur dels pactes supramunicipals, tenint en compte l’acord de Junts amb els socialistes a la Diputació de Barcelona. Al final, han transaccionat un text que diu que, quant a les institucions supramunicipals, mentre hi hagi exiliats i represaliats, Junts pactarà de manera molt prioritària amb aquells partits que acceptin el dret d’autodeterminació i condemnin la repressió. “En aquestes s’hi posarà especial èmfasi, necessàriament abans de les eleccions. Per això qualsevol decisió es prendrà cas per cas havent escoltat els representants de Junts a cada territori i tenint en compte el balanç de les accions concretes de govern”, hi afegeix, en un redactat que obre la porta a avaluar el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona abans de les eleccions del 2023, però difícilment a trencar-lo. Sobre aquesta qüestió, el coordinador de la ponència municipal, Jordi Fàbrega, ha admès que no s’han qüestionat l’actual pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, però considera que, tal com ha quedat la ponència, “aquest pacte seria realment complicat si no canvien molt les coses” després de les eleccions municipals vinents.

La ponència sobre política municipal també manté el respecte a l’autonomia local a l’hora de confegir pactes postelectorals, malgrat que el mandat és d’intentar d’arribar a acords de manera molt prioritària amb aquells que acceptin el dret d’autodeterminació i condemnin la repressió. També diuen que Junts proposarà a la resta de partits independentistes un pacte per assegurar que el màxim de batllies i ens municipals i supramunicipals són encapçalats per l’independentisme.

JxCat vol suprimir l’impost de successions i donacions

Quant a la ponència sectorial, el congrés ha aprovat d’analitzar la conveniència de suprimir l’impost de patrimoni i eliminar, directament, l’impost de successions i donacions. També han aprovat de rebaixar els tipus màxims actuals de l’IRPF i els tipus de l’impost de societats. A més, han defensat la necessitat que Catalunya compleixi tots els seus compromisos internacionals i, particularment, amb l’OTAN. De les 537 esmenes que s’havien presentat a la ponència inicial, només n’han arribat 46 de vives al congrés. La ponència sectorial és, de fet, un text que és una base per a futurs programes electorals i que, segons que ha explicat el seu coordinador, Damià Calvet, pretén de recollir el seu model de país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor