23.02.2018 - 09:43
|
Actualització: 23.02.2018 - 14:10
Junts per Catalunya ha presentat sense ERC al registre del parlament la proposta de resolució per a restituir les Instituciones catalanes i la legtimitat de Carles Puigdemont com a president i per a denunciar la intervenció de l’estat espanyol amb l’article 155 i condemnar la repressió. L’aprovació d’aquesta proposta al parlament és el pas previ a la investidura del president, que és un dels principals aspectes que han negociat Junts per Catalunya i ERC aquestes últimes setmanes.
ERC està d’acord amb el contingut del text presentat i el subscriu, segons fonts consultades per VilaWeb, que indiquen que abans de registrar la proposta i sotmetre-la a debat i votació volen tancar l’acord global. I això passarà la setmana vinent, en un dia que concretarà el president del parlament, Roger Torrent.
La proposta de resolució manifesta ‘el rebuig més absolut a l’aplicació de l’article 155 […] i els seus efectes sobre les institucions democràtiques catalanes’. També denuncia ‘la deriva autoritària de l’estat espanyol’, la ‘destitució il·legal i il·legítima del president de la Generalitat i el seu govern i proclama la seva voluntat i el compromís de restaurar la institució de la presidència de la Generalitat de Catalunya’.
A més, constata que Puigdemont fou escollit per la majoria absoluta del parlament el 10 de gener del 2016 i va superar una qüestió de confiança el 29 de setembre, que ha estat avalat arran del resultat de les eleccions del 21-D per ser el candidat a la presidència aquesta legislatura i que continua comptant amb la majoria per a poder-li ratificar la confiança com a president.
Finalment, la resolució ‘exigeix que cessin les ingerències del govern de l’estat davant de les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d’aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya’.
La negociació ha avançat en molts aspectes però s’ha encallat en els fonamentals aquestes últimes hores. Per exemple, sobre el paper de Puigdemont, el mecanisme per a elegir el president autonòmic, la manera com es relacionaria amb el president, la distribució de les competències i les relacions entre Vice-presidència i el Departament de la Presidència.
Esquerra vol una vice-presidència reforçada amb les competències de portaveu del govern, la secretaria de Comunicació i el CTTI, tal com avançava ‘L’última‘, i això significaria buidar de competències el Departament de Presidència, que correspon a Junts per Catalunya i, per tant, no ho accepta. A més, el grup de Puigdemont vol que la vice-presidència l’ocupi Oriol Junqueras, en la mateixa línia que el president de la Generalitat sigui Jordi Sànchez. L’objectiu de Junts per Catalunya amb aquests nomenaments és ‘visualitzar el conflicte’ perquè tot fa pensar que el jutge Pablo Llarena no els deixarà pas sortir de la presó per ocupar el càrrec. En la reunió d’ahir, segons fonts presents, Esquerra no va confirmar que fos Junqueras el candidat a vice-president i deixà oberta la porta que l’ocupés un altre dirigent republicà, una possibilitat que no agrada a JxCat, perquè aleshores previsiblement seria la persona més destacada de l’executiu autonòmic. I aquí es van aturar ahir les converses, amb retrets mutus de deslleialtat, tot i que cap de les parts no descarta que es puguin reprendre aviat.
La votació de la resolució
JxCat voldria que la proposta de resolució formés part de l’ordre del dia del ple que el president del Parlament, Roger Torrent, previsiblement convocarà avui per a la setmana vinent, a petició de Cs.