31.07.2017 - 11:02
|
Actualització: 31.07.2017 - 11:49
Junts pel Sí i la CUP han registrat al parlament la llei del referèndum, que ha de donar cobertura legal al referèndum de l’1-O. Avui era l’últim dia hàbil de la cambra abans del període de vacances. El registre no pot tenir conseqüències legals, però és un gest que demostra la voluntat de tots dos partits d’impulsar el referèndum. La llei és signada per tots els diputats de la majoria independentista excepte els quatre que formen part de la mesa.
La llei s’ha d’aprovar per ‘via exprés‘, aprofitant la reforma del reglament del parlament que permet de fer-ho en lectura única. Tanmateix, davant la possible suspensió de la reforma per part del Tribunal Constitucional, el vice-president Oriol Junqueras ha dit aquest matí que la llei es podria aprovar per via ordinària.
De moment, JxSí i la CUP han demanat que la proposició de llei del referèndum es tramiti de manera extraordinària, igual que qualsevol proposició de llei, però reduint a la meitat els terminis fixats. En l’entrada a registre hi han assistit Benet Salellas, Gabriela Serra, Marta Rovira i Lluís Corominas.
Ara la mesa del parlament ha de decidir quan admet a tràmit la llei. La pròxima reunió de l’òrgan és prevista per al 16 d’agost.
Gabriela Serra i Benet Salellas en nom de la @cupnacional, registren la llei del #referendumCAT al #Parlament pic.twitter.com/1vpm1zx4UA
— CUP Països Catalans (@cupnacional) July 31, 2017
En conferència de premsa, Corominas ha valorat que el recurs contra la reforma del reglament no tenia en compte la base jurídica, ‘sinó d’on ve, que és el parlament de Catalunya’. El president del grup parlamentari de JxSí ha dit que l’entrada a registre de la llei era una resposta clara i contundent a aquest recurs. ‘La democràcia avui a Catalunya no l’aturaran ni Rajoy ni el Tribunal Constitucional’, ha reblat.
Salellas ha dit que aquesta era ‘una llei de país’ i que farien tot allò que fos a les seves mans per a implicar-hi més forces polítiques. En aquest sentit, s’ha mostrat esperançat perquè la resta de forces s’impliquin en el tràmit d’esmenes i en la votació al ple de la llei. ‘Davant les amenaces, ni un pas enrere’, ha conclòs.