18.07.2016 - 12:02
|
Actualització: 18.07.2016 - 12:17
Junts pel Sí i la CUP una pactat el text de conclusions de la comissió parlamentària del procés constituent. El text reforça el caràcter unilateral del procés, que es faria amb l’aprovació primer de les tres lleis de desconnexió (la de la hisenda pròpia, la de la seguretat social i la de la transitorietat) i amb amb ‘un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’assemblea constituent’. Què és aquest mecanisme? Per la CUP, seria el referèndum unilateral d’independència (RUI), però Junts pel Sí de moment no ho ha volgut precisar.
Ara, avui mateix, el conseller d’Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha declarat a Catalunya Ràdio que veia possible convocar un referèndum unilateral, perquè el full de ruta es pot ‘adaptar a les circumstàncies’, sempre i quan disposi d’una majoria parlamentària. ‘Els fulls de ruta evidentment són guies, directrius, mapes. No són veritats inqüestionables. I a més crec que l’experiència demostra que aquest tipus de guies, davant de la complexitat actual, es poden anar adaptant a les circumstàncies.’
Per reforçar el caràcter unilateral del procés, Junts pel Sí i la CUP afegeixen al text: ‘Les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal’.
Els dos grups van presentar divendres les seves conclusions per separat, però aquest dilluns han transaccionat conjuntament els escrits presentant un text comú al començament de l’última jornada de la comissió, en què era previst el debat i l’aprovació de conclusions, que es pretenen elevar a la mesa del Parlament de dimarts perquè les inclogui a l’ordre del dia de l’últim ple del juliol.
El text inclou una primera fase de procés participatiu, una de desconnexió amb l’estat amb convocatòria d’eleccions constituents que conformaran una assemblea constituent, que redactarà la futura constitució, i una tercera per ratificar-la via referèndum.
En la primera fase, JxSí i la CUP plantegen que el procés constituent creï un Fòrum Social Constituent per aglutinar la participació ciutadana: ‘El procés participactiu tindrà com a òrgan principal un Fòrum Social Constituent format per representants de la societat civil organitzada i dels partits polítics. El FSC debatrà i formularà un conjunt de preguntes sobre continguts concrets de la futura constitució que seran resolts per la ciutadania mitjançant un procés de participació ciutadana. El resultat del procés serà vinculant pels integrants de l’Assemblea Constituent, que l’hauran d’incorporar al redactat del projecte de constitució.’
I és en la segona fase en què es puntualitza que la desconnexió de la legalitat de l’estat es farà a través de l’aprovació de lleis de desconnexió per part del Parlament i per ‘un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l’assemblea constituent’.