16.11.2015 - 02:00
|
Actualització: 16.11.2015 - 07:42
Després de la segona negativa de la CUP a la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, el grup parlamentari de Junts pel Sí sembla començar a assumir que l’entesa entre tots dos grups és difícil. Fins i tot amb el risc d’haver de fer noves eleccions el mes de març, que de moment la coalició independentista continua considerant innecessàries.
Divendres es van reunir a Poblet la majoria dels diputats de Junts pel Sí, sense la presència ni d’Artur Mas ni d’Oriol Junqueras. I, segons que ha pogut saber VilaWeb, hi va haver més d’una vintena d’intervencions amb el denominador comú que no es podia cedir en res més davant la CUP. S’hi va proposar de continuar negociant, però sempre que fos la CUP que prengués la iniciativa i corrent el risc d’esgotar el termini de negociacions sense arribar a cap acord. Dins Junts pel Sí, sembla que ERC és la força més disposada a estudiar noves mesures, però els independents i CDC mantenen una posició més dura.
En aquesta línia, ahir un dels consellers de més pes del govern actual, Andreu Mas-Colell, va sorprendre amb un article molt dur contra la CUP al diari Ara, titulat ‘No asfixiem el procés’. L’article arriba després de setmanes en què Junts pel Sí ha contingut les mostres de disgust per l’actitud de la CUP.
Mas-Colell hi critica l’actitud de la CUP quan es nega a investir president Artur Mas. Li retreu que votés dues vegades negativament tenint en compte que Junts pel Sí havia fet concessions com ara acordar una resolució independentista tenint un govern de la Generalitat en funcions: ‘Ha aconseguit del parlament, gratis, una resolució de sobirania prèvia a la formació de govern, ha aconseguit determinar l’estructura del futur govern i, encara més important, ha aconseguit garantir-se mecanismes de control (la moció de confiança en deu mesos). Però, així i tot, ha respost “no” i “no” a la investidura.’
Segons Mas-Colell, dependre de la CUP és negatiu, perquè considera que la seva condició de força ‘anticapitalista d’extrema esquerra’ allunya les classes mitjanes del procés independentista, i la seva condició d’euroscèptica fa que Catalunya hagi perdut el favor de la premsa internacional de referència. ‘El procés català ha gaudit de comprensió, fins i tot de simpatia, a la premsa i mitjans de comunicació internacionals. Però en aquests àmbits la percepció de dependència envers la CUP suscita reaccions molt fredes, si no gèlides. Ho hem vist fa pocs dies amb un editorial del Financial Times que només podem descriure com a molt negatiu cap a nosaltres i cap al moment que viu el procés’, diu.
Segons Mas-Colell, ‘la CUP té la pretensió de liquidar el lideratge del president Mas i controlar externament el proper govern’. Acaba dient que només es poden acceptar de la CUP dos vots per a la investidura de Mas; admet que aquesta posició seva (que diu que és estrictament personal) pot portar a fer eleccions el mes de març i que si fos així Mas sabria explicar als catalans ‘quin lideratge volen per al procés’.