Junts pel Sí demana a Gordó que lliuri l’acta de diputat

  • El PDECat diu que deixi el parlament 'pel moment polític excepcional'

VilaWeb

Redacció

06.06.2017 - 11:14
Actualització: 06.06.2017 - 11:15

El PDECat ha insistit avui a l’ex-conseller de Justícia Germà Gordó que abandoni el seu escó al parlament i, per tant, no passi a ser diputat no adscrit. Gordó ha anunciat avui que deixava el PDECat i el grup parlamentari de Junts pel Sí, però no pas que renunciés a l’escó. Ho ha fet un cop es va saber la setmana passada que era investigat pel TSJC en el cas del 3%, pels presumptes delictes de tràfic d’influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics.

En un comunicat, la formació ha reiterat, en la línia de la coordinadora general, Marta Pascal divendres a la tarda, que ‘el moment polític excepcional requereix de generositat personal i col·lectiva’. Al mateix temps, el PDECat també assegura que ‘defensa i defensarà la presumpció d’innocència com a pilar fonamental de l’estat de dret’ i ha assegurat que ‘està compromès amb la regeneració de la vida pública catalana en tots els sentits’.

El grup de Junts pel Sí s’ha afegit a la pressió perquè Gordó deixi l’escó. En un comunicat diu: ‘El grup parlamentari de Junts pel Sí demana al diputat Germà Gordó que reconsideri la seva decisió que ha fet pública aquest matí d’abandonar el grup i passar a ser diputat no adscrit i entregui l’acta de diputat. L’acta de diputat pot ser personal des del punt de vista legal, però el projecte polític pel qual ens vam presentar era un gran espai del qual només en som representants. Aquesta acta de diputat de Junts pel Sí no és de cap partit polític, no és de cap persona concreta, sinó de tots i cadascun dels 100.000 candidats inscrits a Junts pel Sí i de les 1.628.714 que van votar aquesta candidatura. Per tot això, Junts pel Sí demana a Gordó que retorni l’acta de diputat a totes aquestes persones. ‘

El pas de Gordó
Gordó ha anunciat aquest dimarts que abandonava el partit i el grup parlamentari de Junts per Sí per passar a ser diputat no adscrit. En un comunicat públic, Gordó ha explicat que amb aquesta renúncia s’obre ‘una nova porta oberta al futur de la política catalana’ en què, ha assegurat, ‘mirarem d’aportar idees, principis i actuacions que en aquests moments estan quedant orfes de representació’ a través de la seva plataforma Nova Convergència.

L’ex-conseller també ha dit que havia pres aquesta decisió perquè Marta Pascal li havia demanat la dimissió, i s’havia produït ‘una situació de pèrdua de confiança mútua’.

La investigació
La sala civil i penal del TSJC es va declarar competent per investigar Gordó, que és aforat per la condició de diputat, i va obrir diligències contra ell pels presumptes delictes de tràfic d’influències, suborn i malversació de fons. El jutjat del Vendrell, que investiga el cas 3%, va demanar al TSJC que obrís diligències contra l’ex-conseller. A partir d’ara, el jutge del Vendrell continuarà tramitant la causa contra la resta d’investigats, que no són aforats. La primera vegada que el magistrat ho va demanar, el mes de febrer passat, el TSJC va considerar que no hi havia prou arguments. Ara, el jutge ha fet una nova exposició que ja és en mans de la sala civil i penal del TSJC. La revisarà Enric Anglada, el magistrat que ja va desestimar la primera.

Les explicacions de Gordó
Germà Gordó va negar fa poc al parlament haver comès cap il·legalitat al capdavant de CDC i del govern per finançar irregularment el partit. Responent a preguntes de l’oposició sobre les informacions que el vinculaven al cas del 3% i a més casos, va defensar la tasca dels dos últims ex-tresorers de CDC, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, dient que són ‘professionals magnífics i de conducta irreprotxable’. De tota manera, va voler deixar clar que Viloca havia estat tresorer quan ell ja no era el gerent del partit i que Osàcar ‘no depenia’ d’ell.

L’ex-gerent de CDC, ex-secretari de la Fundació CatDem i ex-secretari del govern va demanar ‘cautela’ als grups polítics i els va dir que respectessin la presumpció d’innocència fins que no hi hagués una sentència ferma.

Preguntat sobre el suposat nom de ‘Gregorio’ amb què es podien referir a ell diversos empresaris, va dir que mai no havia signat amb aquest nom ni havia demanat que ningú es referís a ell amb un nom que no fos Germà o Gordó. A més, va dir que no podia respondre sobre converses de ‘tercers’.

Bona part de l’oposició li va demanar si es reunia amb empresaris mentre va ser secretari de govern en el primer executiu d’Artur Mas, del 2010 al 2012. Ell va respondre: ‘És clar que sí, només faltaria’, però com es reunia també amb sindicats, diputats, diplomàtics, entitats culturals i esportives o col·legis professionals, ‘amb tothom que ho demanava’, com també fan ‘la majoria de directors generals, consellers o batlles’. En tot cas, va dir que no rebia els empresaris acompanyat del tresorer de CDC Andreu Viloca, amb qui no va coincidir quan ell era el gerent del partit. ‘Quina barbaritat’, va etzibar. Amb tot, va afegir que allò que li omplia la jornada laboral era preparar les reunions del consell executiu de cada dimarts, coordinant els departaments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor