Junts es desmarca definitivament de la reforma de política lingüística i no hi votarà a favor

  • Farà una proposta alternativa al govern per a respondre al TSJC

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

12.05.2022 - 12:49
Actualització: 12.05.2022 - 16:22

JxCat s’ha desmarcat definitivament de la modificació de la llei de política lingüística. Després d’haver congelat l’acord amb el PSC, ERC i ECP per a reconèixer per llei el castellà com a llengua d’aprenentatge per a fer front a la sentència del 25%, Junts s’ha acabat posicionant totalment en contra de la reforma. El portaveu del partit, Josep Rius, ha anunciat que la direcció de Junts havia decidit per unanimitat de no participar en cap reforma de la llei de política lingüística. Consideren que no es donen les condicions que van fixar per a avalar una modificació de la llei, més enllà del consens amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa: que hi quedés clar que el català és la llengua vehicular, que es protegissin els equips directius i els docents, i que es garantís la immersió lingüística i el manteniment dels mecanismes d’acollida.

Enmig del compte enrere per a l’execució de la sentència exigida pel Tribunal Superior de Justícia al govern, Junts ha dit que durà ara una proposta al govern sobre com actuar, i després la traslladarà als partits, a la comunitat educativa i a les entitats. El partit creu que la darrera interlocutòria del TSJC ha demostrat que la reforma de la llei –que el govern ja va esgrimir a l’hora de justificar el compliment de la sentència– no ha estat suficient per a aturar la imposició del 25%.

Junts ha respost així a la demanda d’ahir del president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè la llei s’aprovés amb urgència, modificant l’acord inicial si era necessari per a preservar el consens. Segons Rius, Aragonès i ERC han estat informats de la decisió de la direcció de Junts, que arriba enmig del procés congressual del partit, quan fa dos dies que es va presentar la candidatura pactada entre Laura Borràs i Jordi Turull, l’única per a dirigir Junts a partir del 4 de juny. Borràs i Turull formen part de la permanent que ha pres la decisió i, segons fonts del partit, hi estaven d’acord els negociadors parlamentaris que inicialment van donar suport al pacte.

El PSC i els comuns també havien pressionat perquè el text avancés amb urgència. ERC, el PSC i ECP, de fet, sumen la majoria absoluta necessària per a aprovar-lo. Junts no ha volgut concretar quins efectes tindria sobre l’estabilitat del govern si això passés. S’ha limitat a dir que hi votaria en contra. La CUP ha demanat als quatre grups que donin suport a la seva proposta per a incloure a la llei d’educació de Catalunya que el català sigui l’única llengua vehicular.

Rius: “Junts no accepta lliçons de cap altre partit”

Rius ha elevat el to després de les negociacions fallides amb ERC, el PSC i els comuns. “No és cert que la reforma protegeixi la immersió”, ha dit, i ha acusat la resta de grups d’actuar amb deslleialtat quan van culpar Junts d’obstruccionisme. “Junts no accepta lliçons de cap altre partit, i menys del PSC”, els ha respost Rius, que ha recordat la retallada de l’estatut i l’aprovació de la llei Celaá, que no va blindar la immersió. El portaveu de Junts ha dit que el seu únic objectiu era consensuar mesures per mirar de protegir la immersió. I això no és el que fa la reforma inicialment acordada. “No avalarem cap mesura que suposi un retrocés”, hi ha afegit.

Junts va viure una revolta interna després d’haver avalat el pacte a quatre per a reformar la llei. Un acord que no s’havia debatut a l’executiva ni amb la majoria de diputats al parlament, que va comandar Jordi Sànchez amb la cúpula del grup parlamentari i els diputats negociadors, i que va ocasionar malestar a les bases del partit. Les divergències internes van portar Junts a congelar l’acord aquell mateix vespre, i després va començar un debat intern que finalment els ha portat a desmarcar-s’hi. Mentrestant, Junts va demanar a ERC, el PSC i els comuns més temps per a ampliar el consens, de manera que la tramitació de la llei, que havien acordat fer per urgència abans de Setmana Santa, es va ajornar diverses vegades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor