27.09.2023 - 11:05
|
Actualització: 27.09.2023 - 12:56
Per a Junts per Catalunya, és urgent que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, faci un “cop de timó” en la seva gestió del govern. Ho ha dit així el president del grup parlamentari, Albert Batet, durant el debat de política general al parlament: “Davant d’un govern apagat, amb enorme debilitat, ineficient en la gestió i amb una manca de credibilitat per a la negociació amb l’estat, només pot tenir sentit acabar la legislatura si hi ha un canvi de rumb.” Ho ha situat com una última oportunitat: “Doni un cop de timó o només li quedarà l’alternativa indefugible de convocar eleccions. Intenti que no sigui una legislatura del tot fallida: o rectificació o eleccions. No faci perdre més temps”.
Ha lamentat que, mentre l’independentisme és decisiu, el debat de política general d’avui és el que desperta menys interès dels darrers anys, i ho ha relacionat amb el rumb del govern: “La fitxa que no juga la partida, que està en fora de foc permanent, la peça de l’engranatge que no funciona”. Ha situat el punt d’inflexió fa un any, amb el trencament de l’executiu, i ha avisat: “No pot governar amb les condicions actuals. Així no va enlloc”.
“El govern de Catalunya ha dimitit de ser la força tractora del país”, ha criticat, i ha dit que és un govern “dèbil, que no compta amb la confiança del parlament i que davant l’estat espanyol perd un llençol a cada bugada”. En aquest sentit, ha dit: “La majoria del 52% no se sent representada ni en els seus discursos ni en l’acció del seu govern”. A més, li ha retret que no hagi reunit tot l’independentisme “ni una sola vegada”. “Passi de les paraules als fets”, li ha reclamat, i ha avisat: “És l’últim tren, és l’última oportunitat. N’hi hem donat moltes.”
Negociacions a Madrid
En plena negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, des de Junts han intentat marcar distàncies entre la seva estratègia i la d’ERC. “Benvinguts a la negociació, a l’amnistia i l’autodeterminació”, ha ironitzat Batet, que ha afegit: “Durant quatre anys han tingut 13 diputats. I s’ha fet més en quatre setmanes que en quatre anys”.
Davant del “fals diàleg”, el cap de files de Junts al parlament ha receptat tres aspectes que cal tenir en compte: “Aguantar la posició per resoldre el conflicte polític, tenir clar que no es pot confiar en els partits espanyols i que calen garanties de compliment, i no parlar en nom de tercers ni negociar a través dels mitjans”.
Ara fa un any, al debat de política general, el president Aragonès va proposar la negociació d’un acord de claredat que fixés les condicions d’un futur referèndum. Un any després, Batet li ha retret que no té la valentia de sotmetre’l a votació de la cambra. De la mateixa manera, ha criticat que encara no hagi donat explicacions sobre la modificació del codi penal per a la supressió del delicte de sedició, pactada amb el govern espanyol.
Macroprojectes i fiscalitat
Més enllà del conflicte polític, Batet ha acusat Aragonès d'”arraconar projectes estratègics” com els Jocs d’hivern, la Ryder Cup o el Hard Rock. “No sabem si ho fa per deixadesa, per incompetència o per voluntat pròpia”, ha criticat.
A més, li ha demanat d'”ajustar” la fiscalitat als catalans, revisant l’impost de successions o el de patrimoni. “Mentre altres governs abaixen impostos, aquí cada cop caragolem més i més”, ha indicat.
Aragonès els proposa de compartir banda a la taula de diàleg
En la seva resposta, Aragonès ha instat Junts a compartir espai i banda a la taula de diàleg amb l’estat espanyol, i no fer que “el qui” sigui el problema. “Les taules són eines”, ha dit, i ha afegit que si Junts i ERC coincideixen en el qui i el com, cal aprofitar l’oportunitat per avançar en l’amnistia i l’autodeterminació. “No ens encallem, el ‘qui’ ha de ser Catalunya, i no jo o qualsevol altre dirigent”, ha dit.
Aragonès també li ha retret que fins ara tots els presidents de la Generalitat que han anat a negociar amb Madrid han tingut el suport d’ERC, però que ara Junts no ho fa. Per això, ha demanat a Junts d’aprofitar al màxim la força dels diputats independentistes al congrés espanyol amb “tota l’ambició, unitat i generositat”. Si cal, “replantejant els instruments”, en referència a la taula de diàleg. “Al final les taules són eines, però si coincidim en el ‘què’ i el ‘com’, hem d’aprofitar l’oportunitat”, ha tornat a remarcar.