24.02.2025 - 13:20
|
Actualització: 24.02.2025 - 18:02
Junts per Catalunya retirarà la proposició no de llei sobre la qüestió de confiança que s’havia de discutir demà i votar demà passat al congrés espanyol. L’executiva ha decidit per unanimitat seguir la petició del verificador de la taula de Suïssa després de la reunió entre Junts i el PSOE de divendres. Francisco Galindo Vélez va emetre un comunicat en què demanava a Junts que considerés retirar la iniciativa per la “transcendència política” que podria tenir en les negociacions entre els dos partits. El PSOE podria haver rebut un revés parlamentari sever, atès que es preveia que el PP i Vox hi votessin a favor, i que el congrés aprovés d’instar Sánchez a presentar una qüestió de confiança. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha justificat la seva decisió perquè deuen a Galindo la confiança que no tenen amb el PSOE i que s’ha guanyat ell en les dotze reunions que han tingut.
En una roda de premsa, acompanyat de la plana major del partit, Turull ha explicat que Junts manté la desconfiança amb el PSOE, que la confiança amb els socialistes espanyols està deteriorada. “És molt difícil creure que el govern actuarà de manera diferent”, ha admès. No obstant això, Junts es posa en mans del verificador i confia que certificarà l’incompliment dels acords si, quan passin les setmanes de marge temporal que ara es donen, no han avançat prou. Turull ha confiat que serà el mediador qui haurà de moure fitxa si no es desbloquen els acords pendents. Ha assenyalat, de fet, que Galindo admetia en el seu comunicat que “és un fet real que, avui dia, no s’han materialitzat alguns dels punts en què hi ha acord polític entre les dues parts”. La decisió de Junts, en qualsevol cas, ha estat intentar preservar la taula de Suïssa per treballar en les bases de la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol.
Turull va enviar ahir un missatge als membres de l’executiva en què els demanava que no fessin pronunciaments individuals ni als mitjans de comunicació abans que la direcció fes un “debat rigorós” i prengués una decisió. Turull reconeixia que Galindo intentava evitar una ruptura i donar més temps perquè es compleixin alguns dels acords pendents en què s’ha avançat. El traspàs integral de les competències en immigració, el reconeixement del català com a llengua oficial a les institucions europees i l’amnistia política de Carles Puigdemont són les qüestions clau per a Junts.
El govern espanyol també ha fet públic que demà aprovarà l’adhesió a un protocol del Conveni Europeu de Drets Humans, segons que ha avançat La Vanguardia. Junts ho havia demanat i era un altre intent dels socialistes de persuadir-los de la retirada. Això permetria als alts tribunals demanar opinions consultives sobre l’aplicació de drets al Tribunal Europeu de Drets Humans. Turull ha apuntat que feia molt de temps que havien tancat aquest acord, que està relacionat amb la llei d’amnistia, i ha lamentat que el PSOE trigui tant a materialitzar els pactes a què arriben. “Ens haguéssim pogut estalviar moltes presons preventives i vulneracions de drets”, ha apuntat Turull sobre la signatura de l’anomenat protocol 16. Al seu criteri, és un exemple més de les dificultats amb què es troben perquè allò que s’acorda s’acabi produint.