Junts, a la cruïlla: una consulta amb risc de divisió

  • Turull decideix de no prendre-hi partit, un moviment que fa encara més incert el resultat final de la votació que ha començat aquesta matinada

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
05.10.2022 - 21:40
Actualització: 05.10.2022 - 21:44

El serial de la crisi de govern entre Junts i ERC és més a prop de culminar o, si més no, d’arribar a un punt d’inflexió determinant. La consulta que avui ha començat el partit i que durarà fins demà a les 17.00 no tan sols dilucidarà si es trenca el govern o no, sinó que marcarà el futur més immediat de Junts. Tots els consellers i dirigents més destacats del partit han maldat aquests darrers dies per fer valer que el procés intern és una “garantia de pluralitat”, com deia Carles Puigdemont. Però les conseqüències que es derivin de la consulta sobre els 6.400 afiliats són incalculables i dependran molt del resultat final.

La presentació de la pregunta que respondran els militants –“Vols que Junts continuï formant part de l’actual govern?”–, va obrir la porta a prendre partit. Alguns, especialment els qui tenien altaveus mediàtics per la condició del càrrec que ocupen, com és el cas dels consellers Jaume Giró i Victòria Alsina, ja feia dies que es manifestaven públicament sobre els beneficis de mantenir-se en l’executiva. Això va molestar especialment els partidaris de trencar el govern, acomboiats entorn de la presidenta del partit, Laura Borràs.

El seu sector, format per Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Joan Canadell, per exemple, també té el suport de pesos importants de l’executiva del partit, com ara el vice-president Josep Rius, Aleix Sarri, Jaume Alonso-Cuevillas i Marta Madrenas. La seva campanya s’ha fet molt visible a les xarxes i en articles en mitjans de comunicació, en què han insistit, com a principals arguments per a eixir de l’executiu, en l’immobilisme d’ERC i la seva negativa a acceptar els tres punts de l’acord de govern.

A l’altra banda, en el sector continuista, la campanya fins i tot ha inclòs desplaçaments pel Principat. Victòria Alsina és qui més s’ha exposat en la campanya per a cercar el sí. Es va afiliar al partit per a poder tenir veu i vot en l’executiva que havia de pactar la pregunta; dimarts es va reunir amb batlles de la demarcació de Girona i fins ahir va fer reunions telemàtiques amb militants.

També ha destacat el paper de l’ex-secretari general de Junts, Jordi Sánchez, que va irrompre dimarts demanant la permanència en el govern. Ahir va fer un enfilall de piulets donant deu motius per mantenir l’aliança amb ERC a la Generalitat i ho va fer utilitzant el logotip de Junts. Això va motivar un pronunciament de la sindicatura electoral, que va demanar públicament que s’evitessin missatges amb simbologia oficial del partit per no induir a la confusió.

El factor Turull

El paper de la sindicatura pot acabar essent determinant perquè ahir, en una decisió sorprenent, Jordi Turull va comunicar que no hi prendria partit públicament. Havia promès que ho faria: “Un secretari general no es pot posar de perfil en una decisió tan transcendental”, va dir. Però quan tothom ja s’havia manifestat, ahir la sindicatura electoral va demanar als càrrecs del partit que fossin neutrals i evitessin de definir-se. Turull i Borràs eren els únics que no ho havien fet. Borràs, argumentant que parlava com a militant, va verbalitzar allò que tothom ja sabia. Turull, en canvi, va decidir de servar silenci.

Aquesta decisió no és menor i afegeix un plus d’incertesa a la votació. Segons que apuntaven fons del partit, qui tenia la clau per a fer desempatar aquesta batalla era Jordi Turull: “Quan ell decideixi, s’haurà acabat el partit”, deia dies enrere una persona coneixedora del funcionament intern de Junts. Turull és qui té un control més ampli de les bases, fet que es va palesar en les últimes eleccions territorials, en què els seus candidats van imposar-se als de Borràs.

Aquest moviment permetrà a Turull de conservar de manera gairebé intacta el lideratge dins el partit, sigui quin sigui el resultat, i continuar treballant per la unitat interna, potser ressentida d’aquest procés intern. La presidenta del partit, Laura Borràs, pren una posició més arriscada. Si triomfa el no i Junts surt del govern, es reforçarà i el seu nucli guanyarà pes; però si s’imposa el sí, la seva autoritat pot sortir-ne malmesa. En aquest cas, fonts del partit assenyalen que els consellers que demanen de mantenir-se en el govern no tindran la continuïtat assegurada. A la direcció estan molests per les declaracions que han fet alguns durant les setmanes de negociació.

Mentrestant, ERC es mira aquest procés amb una tranquil·litat aparent. El president Aragonès fins i tot es va permetre ahir d’elogiar el procés intern de Junts arran d’un atac del PP, durant el debat de política general, i va garantir acció coordinada a Madrid entre ERC i Junts pel que fa als aspectes acordats al govern. Però aquesta promesa ja no va ser escoltada per Junts, que havia engegat la maquinària per a consultar-se.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor