Junts avança a final d’octubre el seu congrés nacional arran del nou cicle polític

  • Turull ha anunciat un congrés obert a simpatitzants per a rellançar el moviment independentista sota el lideratge de Junts

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

12.08.2024 - 14:30
Actualització: 12.08.2024 - 17:37

L’executiva ampliada de Junts per Catalunya ha convocat un congrés nacional l’últim cap de setmana d’octubre (26, 27 i 28), coincidint amb l’aniversari de la declaració d’independència, segons que ha fet públic el secretari general del partit, Jordi Turull, en una conferència de premsa. “L’objectiu és fer un congrés d’obertura que ens permeti de construir una alternativa molt transversal, definir un full de ruta cap a la independència i definir un model de país alternatiu al tripartit espanyolista”, ha dit Turull.

El congrés era previst per al 2026, però Junts considera que la situació política actual ha canviat tant que cal repensar l’estratègia: “El context d’ara és molt diferent. Hi havia un bloc que sempre anava a l’una, i hi ha un moment que algú decideix canviar d’estratègia per facilitar que hi hagi un govern de Salvador Illa a la Generalitat de Catalunya.” Per Turull, aquest canvi de rasant pot ser una oportunitat per a l’independentisme. “No és un congrés per a recompondre un partit, sinó per a recompondre i rellançar l’independentisme des del lideratge de Junts per Catalunya”, ha dit. D’ençà de la rebuda de Carles Puigdemont a Barcelona dijous, Turull ha dit que hi havia molts independentistes que tenien ganes de reactivar-se. Per això, ha anunciat que seria un congrés adreçat als afiliats de Junts, però també a les persones que no en són militants però que se senten “molt compromeses amb la independència de Catalunya i amb el país”. “Persones que no volen ni deixar-ho estar ni abaixar els braços davant de la nova situació”, ha dit.

“Fem una crida a tota aquesta gent, ens posem a la seva disposició”, ha continuat Turull, i ha dit que el congrés tenia la voluntat de ser “molt obert i participatiu”. Una altra decisió important que Junts haurà de prendre és quin rol orgànic té Puigdemont, que ara no n’ocupa cap. Membres destacats de l’executiva demanen que es torni a posar al capdavant de la formació, tot i que durant la campanya electoral Puigdemont va dir que, si no era investit president de la Generalitat, s’apartaria de la primera línia política. No obstant això, aquestes darreres setmanes, nombrosos dirigents de Junts li han demanat en públic —especialment Xavier Trias— i en privat que torni a agafar les regnes de l’organització. Junts va fer el darrer congrés nacional el 2022 a Argelers, al Rosselló, en què es va elegir Laura Borràs presidenta del partit i Jordi Turull secretari general.

“Parlar de noms i càrrecs és començar la casa per la teulada”, ha dit Turull, tot i que ha afegit: “No imaginem un rellançament de l’estratègia independentista sense la participació activa del president Puigdemont. A l’executiva del partit el president Puigdemont ha tingut un paper molt actiu, com altres persones que han manifestat la seva opinió.” Tot i això, el més important —ha insistit Turull— serà l’estratègia política, i a partir d’això decidiran tota la resta de moviments polítics en tots els àmbits: “En funció de què coincidim de manera molt transversal de com rellancem el moviment independentista, prendrem les decisions que afectaran les nostres posicions al Parlament de Catalunya i al congrés dels diputats.”

En aquest nou cicle polític, avui mateix, la portaveu de Junts al parlament, Mònica Sales, després d’haver acudit a l’acte de presa de possessió dels nous membres del govern català, ha dit que té “més conselleries que voluntat política” i ha reclamat una “compareixença ràpida” del president Illa al parlament per a retre comptes de la composició. També ha demanat a ERC “explicacions” per haver votat a favor de la investidura del candidat socialista. En aquest context ha situat el seu partit com l’única “alternativa”. En declaracions als mitjans, Sales ha estat especialment crítica amb la nova consellera d’Educació, Esther Niubó, de qui ha dit que ha defensat el 25% del castellà a les escoles. També ha carregat contra el nou titular d’Exteriors, Jaume Duch, “amb gran voluntat espanyolista”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor