21.11.2019 - 16:03
La Junta Electoral espanyola ha determinat que els rectors de la UPF i de la UOC van vulnerar el principi de neutralitat política en rebutjar a la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem. La Junta fa referència a l’adhesió del rector de la Universitat Oberta de Catalunya al comunicat conjunt dels rectors d’universitats públiques de Catalunya del 14 d’octubre, en el qual expressen indignació, així com el manifest del claustre de la Universitat Pompeu Fabra del 24 d’octubre.
En els dos acords aprovats a la reunió de dimecres, revoca la decisió de la Junta Provincial de Barcelona i obliga les dues universitats a publicar els acords de la Junta en els mateixos termes en què van publicar els comunicats contra la decisió del Suprem.
La Junta diu que les dues manifestacions sí que vulneren la neutralitat política així com la prohibició de qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics durant la campanya electoral que contingui al·lusions o tingui similituds a campanyes de partits que es presenten a les eleccions, tal com recull la llei electoral. Tanmateix, desestima prendre altres mesures contra els rectors perquè el període electoral s’ha acabat.
A l’acord sobre el rector de la UOC, que s’inicia arran d’una denúncia d’un professor de la universitat, la Junta afirma que mostrar solidaritat amb els condemnats ‘manifesta una adhesió a la causa defensada per ells’. Segons la Junta, que el rector subscrivís el comunicat de les universitats públiques ‘representa una declaració de naturalesa política en la qual s’assumeix la posició ideològica de determinades formacions que es presenten a les eleccions’.
A més, la Junta remarca a l’acord sobre la UPF que les manifestacions no es poden emparar en la llibertat ideològica i d’expressió perquè el rector sí representa a la institució universitària, la qual ha de mantenir la neutralitat política. L’acord sobre la UPF també s’origina per una denúncia d’un professor de la universitat.