14.09.2023 - 17:14
|
Actualització: 14.09.2023 - 17:40
Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa han recorregut al Tribunal Constitucional espanyol contra la revisió de la condemna que en va fer el Tribunal Suprem arran de la modificació del codi penal que en suprimia el delicte de sedició. Això va provocar una revisió de la condemna, en la qual el jutge Manuel Marchena va mantenir-los la condemna per malversació. Per això, els advocats de Junqueras, Romeva i Bassa demanen que els retirin la condemna per malversació.
Segons que indiquen en una nota de premsa, els advocats Andreu Van den Eynde i Mariano Bergés mantenen que la preparació i execució del referèndum del 2017 no constitueix cap delicte. A més, denuncien que en la revisió de la sentència “no se’ls ha aplicat la llei vigent i, per tant, allò que és més beneficiós per als republicans”.
D’una banda, perquè es manté la condemna per malversació, que diuen que no té sentit perquè la sentència contra el procés no inclou cap referència a “l’apropiació” ni “l’ànim de lucre”, com requereix el codi penal. “Reiterem que la interpretació del suprem en aquest extrem s’allunya de la voluntat evident del legislador amb la reforma”, diu Van den Eynde, que ja va presentar un incident de nul·litat al Suprem.
D’altra banda, el recurs denuncia que es manté la pena d’inhabilitació absoluta, “vulnerant els drets de representació i participació polítiques”. Així, diu el recurs, la inhabilitació “persegueix el silenciament d’una opció política determinada”.
Per últim, els advocats remarquen que la pena d’inhabilitació es manté intacta malgrat que desaparegui la sedició, el delicte més greu. “Resulta irracional i contrari al principi de proporcionalitat penal que la desaparició del delicte de sedició no tingui cap impacte en la determinació de la pena”, assegura el text.
Per tot plegat, demanen la nul·litat de la revisió de la condemna que va fer el Suprem i que els restitueixin els drets fonamentals. A més, fins que el tribunal no es pronunciï, demanen que la inhabilitació se suspengui.
El comunicat explica que l’objectiu de l’escrit és esgotar la via de recursos interna per tal que pugui arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, “on s’hi denunciaran tots els drets fonamentals que queden vulnerats per la no-aplicació de la llei més favorable”.