28.01.2023 - 18:54
|
Actualització: 28.01.2023 - 19:34
“Sabem que la fórmula és la construcció d’un espai polític ampli.” Oriol Junqueras, president d’ERC, ha clos el 29è congrés nacional amb un discurs polític que ha enllaçat amb una lliçó d’història. Ha recordat com, en origen, ERC va néixer com una coalició republicana que aplegava del federalisme a l’independentisme, del marxisme al liberalisme i de les forces camperoles als obrers urbans. Una fórmula, ha dit, que més tard es va replicar en la Unitat Popular xilena de Salvador Allende i en el Front Ampli uruguaià de Pepe Mujica. “Si aleshores no ens en vam sortir no va ser perquè la proposta no fos prou ambiciosa, va ser perquè van llançar contra aquest país la força de tres exèrcits feixistes. Però la fórmula continuava essent vàlida”, ha dit.
Una fórmula que també vol aplicar en l’actualitat per a arribar a una República Catalana justa i democràtica. “No és una crida retòrica, és una crida des del convenciment més profund que si col·laborem tenim un camí d’èxit davant nostre”, ha dit. Un acompanyament que no limita a la política catalana, sinó que també inclou els moviments polítics i de defensa dels drets humans d’arreu del món, que diu que cada vegada veu més pròxims a la causa catalana perquè entronca amb unes altres lluites per la democràcia: “Si la nostra causa –la causa de la independència de Catalunya, la justícia i la llibertat– és fonamentalment una voluntat democràtica, és perfectament assimilable a totes les causes democràtiques al món occidental que lluiten perquè la voluntat de la gent sigui la que decideixi els seus pobles. No l’arbitrarietat, l’abús i el privilegi d’uns pocs.”
“Constatem cada dia que estan disposats a acompanyar-nos en la lluita contra la repressió i de la defensa del principi de negociació que pot concretar-se en una taula de negociació“, ha dit. Però ha avisat: “Si el govern espanyol no la vol, també es pot concretar de moltes altres maneres, amb moltes altres fórmules, amb molts altres agents d’aquest país i de la comunitat internacional.”
Junqueras ha defensat que aquest acompanyament és la millor manera d’arribar a un pacte de claredat que estableixi com s’hauria de fer el referèndum. “No només és possible, sinó que si actuem amb generositat i intel·ligència és a l’abast de les nostres mans”, ha dit. No perquè el pas del temps decanti la balança de la història, sinó per una qüestió de força democràtica. Sota aquesta premissa, ha conclòs que com més àmplies siguin les forces partidàries del referèndum, més curts serà el temps que trigarà a aconseguir-se. En oposició, ha dit: “Els que no s’afegeixen a aquest camí, que és l’únic que està marcat, allarguen els temps de la consecució.”
“Puc entendre qui es deixa portar per l’amargor”
Junqueras ha aprofitat el discurs per disparar un míssil a aquells que critiquen el full de ruta d’ERC, que ha caricaturitzat com aquells que “sucumbeixen a la temptació de deixar-se portar pel ressentiment, la tristor, la decepció i l’amargor“. Uns sentiments que diu que pot entendre “potser perquè hi ha raons per sentir-les” i, en alguns casos, “potser, perquè quan no tens un camí per a recórrer a vegades voldries que ningú no en tingués”. “Però nosaltres en tenim”, ha contraposat: “Abans de deixar-se portar per l’amargor és molt més plaent i útil experimentar la felicitat que es deriva de treballar cada dia al servei de la gent.”