12.11.2024 - 12:06
|
Actualització: 12.11.2024 - 12:52
Si Oriol Junqueras guanya el congrés, ERC no entrarà en el govern de Salvador Illa. Aquest és el missatge que el candidat a la presidència d’Esquerra ha llançat en una conferència de premsa sobre el programa de la seva candidatura, Militància Decidim: “Queda descartada qualsevol possibilitat de formar part del govern de la Generalitat en aquesta legislatura. Queda descartada del tot”, ha afirmat. El projecte de Junqueras consisteix a perseverar en l’intent d’erigir ERC en un partit central per al país que substitueixi electoralment el PSC i Junts. “El nostre objectiu és tornar a fer gran el partit, que recuperi centralitat”, ha dit la candidata de Militància Decidim a la secretaria general, Elisenda Alamany.
Junqueras manté l’objectiu d’intentar que ERC recuperi l’hegemonia electoral de l’independentisme i ha insistit que, abans de la consulta sobre la investidura d’Illa, ja va dir que hi havia moltes raons per a votar que no i que desconfiaven del compliment del pacte per part dels socialistes. Tres dies abans d’acabar-se el termini per a la recollida dels avals de les candidatures, Junqueras ha tancat definitivament la porta a un acord que impliqui l’entrada a l’executiu, malgrat que algunes altres candidatures asseguraven que tenia el propòsit d’acabar formant-ne part.
“Hi ha molts acords que s’han de complir”, ha dit Junqueras, que també s’ha referit al pacte d’investidura de Pedro Sánchez. En concret, ha parlat de l’incompliment del compromís d’eliminar una part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que encara no s’ha concretat. “Si no compleixen no tindran el nostre suport”, ha dit, en un context en què els acords sistemàtics amb el PSC són al centre del debat estratègic del partit.
Militància Decidim també proposa la constitució d’allò que ha anomenat “comissió de la veritat”, una comissió específica per a investigar i aclarir el cas dels cartells dels germans Maragall i l’existència d’estructures B, que hauria de fer un informe abans de tres mesos. Aquesta comissió treballaria paral·lelament a la comissió de garanties, a la qual correspondria de determinar si hi ha militants sancionats o no. La comissió podria investigar tant els militants com els qui no ho són o s’han donat de baixa, tot i que no podrien ser sancionats internament.
D’una altra banda, Alamany ha explicat que pretenen reformar el funcionament de la comissió de garanties. Ara és el responsable de compliment qui instrueix els casos i proposa les sancions a la comissió de garanties, que pot ratificar-les o no, però no apujar-ne la gravetat. Pretenen que la comissió de garanties, formada per militants de prestigi reconegut elegits pel consell nacional, també faci la investigació dels casos. És a dir, que sigui un únic òrgan col·legiat i independent. A més, proposen de crear una sindicatura de la militància, que la presidència del consell nacional sigui elegida per votació de tots els afiliats i que hi hagi més coordinació entre les sectorials i els representants a les cambres legislatives.
Militància Decidim ha elaborat el programa intern a partir d’un procés de participació amb 450 militants, dividits en sis grups. Segons Alamany, el seu programa no és tan sols de partit, sinó per a convèncer el país i per a “deixar enrere les males pràctiques del passat”.