08.06.2016 - 11:22
|
Actualització: 08.06.2016 - 16:29
El vice-president del govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha avisat la CUP arran de la decisió de mantenir l’esmena a la totalitat al pressupost del govern: ‘No és un pressupost que s’assembli als anteriors: preveu 873 milions en polítiques socials. No aprovar-lo té conseqüències gravíssimes.’ I ha afegit que els ciutadans són els que en pagaran les conseqüències. També ha dit que molts membres de l’oposició avalen el pressupost del 2016 que tots els grups parlamentaris preveuen de rebutjar avui al Parlament de Catalunya. ‘Molts dels votants dels grups que avui no permetran la tramitació del pressupost comparteixen les bondats de la proposta’, ha dit en la intervenció en el debat dels comptes que es fa a la cambra.
Junqueras ha lamentat que la majoria de parlament acabi rebutjant un pressupost ‘fortament expansiu’, que preveu un increment de més de 1.100 milions d’euros en la despesa departamental, dels quals 873 van vinculats a polítiques socials. Ha recordat que l’esmena a la totalitat impedirà que hi hagi 12 milions d’euros més en beques menjador, per arribar als 22.430 infants; que es destinin 1,7 milions més als centres educatius de màxima complexitat; que es destinin 96 milions a reduir a la meitat les llistes d’espera de les primeres visites diagnòstiques; que creixi la renda mínima d’inserció de 35 milions d’euros; o que es destinin 10 milions més a lluitar contra la pobresa energètica i 10 milions més a evitar desnonaments.
Abans d’entrar en les conseqüències concretes del rebuig dels comptes, Junqueras havia dedicat els primers minuts de l’exposició a parlar dels beneficis que el creixement de l’economia pot tenir en la vida dels ciutadans. El creixement del PIB tant el 2015 (3,4%) com el previst del 2016 (2,9%) no ha afectat de la mateixa manera la reducció de la desocupació, de la pobresa i de les desigualtats socials. ‘Les dades macroeconòmiques no es tradueixen de manera adequada en el benestar dels nostres ciutadans’, ha reconegut. I ha afegit: ‘Per això concentrem l’increment de la despesa en les polítiques socials’, ha subratllat.
L’Agència Tributària de Catalunya i la conselleria d’Afers Exteriors són les dues estructures d’estat més afectades pel rebuig del pressupost. El vice-president del govern ha explicat que, si la pròrroga pressupostària incideix negativament sobre les polítiques socials, també perjudica la preparació de les estructures per al moment de desconnexió amb Espanya que cerca la Generalitat.
Finalment, el conseller també ha parlat del deute. Segons ell, és una de les partides més importats, especialment per a les generacions futures, que no es podran beneficiar d’aquest endeutament i, en canvi, l’hauran de pagar. ‘Trivialitzar sobre el dèficit i el deute és un enorme error i una enorme irresponsabilitat’, ha dir. Era una afirmació que podia anar adreçada perfectament a la reclamació de ‘desacatament de l’objectiu de dèficit’ i ‘d’impagament del deute il·legítim’ que la CUP ha fet al govern.
El govern constata que l’acord s’ha incomplert
El govern i el grup parlamentari de JxSí s’han reunit abans de començar el ple del parlament per escenificar unitat després de l’anunci de la CUP. Segons algunes fonts, durant la trobada s’ha constatat que la CUP havia incomplert l’acord d’estabilitat i s’ha refermat la unitat i la cohesió de Junts pel Sí. CDC va més enllà i considera que el pacte s’ha trencat. Hi ha hagut tres discursos i tots tres han acabat amb aplaudiments: el del president, Carles Puigdemont, el del vice-president, Oriol Junqueras i el del president del grup parlamentari, Jordi Turull. Segons les mateixes fonts, no s’ha parlat d’eleccions, sinó de continuar endavant la legislatura.
La reunió ha durat poc més de mitja hora. El president hi ha entrat a les 9, acompanyat per Munté i pel president del grup, Jordi Turull, que havia baixat a rebre’ls a l’entrada del parlament. En canvi, Junqueras ha procurat fer una entrada discreta a la cambra.
Ahir al vespre, la consellera de Presidència, Neus Munté, va dir que la decisió de la CUP de mantenir l’esmena a la totalitat obligaria el govern i Junts pel Sí a fer una reflexió. Munté va reconèixer que s’haurien de ‘reconsiderar tot de qüestions’ sobre el dia a dia i la legislatura, que, a parer seu, havia quedat ‘tocada’.